🇫🇷🇬🇧🇩🇪🇹🇷Summit la Istanbul: Franța, Marea Britanie, Germania și Turcia se întâlnesc in Februarie “Mărul discordiei Siria”

Un nou summit pe tema situaţiei din Siria, la care urmează să ia parte liderii Turciei, Franţei, Germaniei şi Regatului Unit urmează să aibă loc în februarie la Istanbul, a anunţat preşedintlee turc Recep Tayyip Erdogan, citat joi de presa turcă, relatează AFP.O primă reuniune în acest format a avut loc marţi, la Londra, în marja summitului NATO, între Erdogan, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Boris Johnson. ”Am convenit să organizăm un summit cvadripartit de acest tip cel puţin o dată pe an. Al doilea summit va avea loc la Istanbul, în februarie”, a declarat Erdogan, potrivit agenţiei de stat turce de presă Anadolu.

Întâlnirea de la Londra a fost ”foarte utilă”, însă nu a condus la ”ridicarea tuturor ambiguităţilor”, a apreciat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Tensiunile dintre Turcia şi Occident au fost exacerbate de ofensiva turcă lansată în octombrie în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), pe care Ankara le consideră ”teroriste”, dar care au jucat un rol-cheie în lupta împotriva jihadiştilor din cadrul Statului Islamic (SI).

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai