🇫🇷Greva Franța: Violențe extreme la Paris. 57 de persoane au fost reţinute!

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din centrul Parisului, iar transportul în comun a fost aproape complet blocat în urma unei dintre cele mai ample greve din Franța ultimelor decenii, grevă ce are ca obiectiv să-l determine pe președintele Emmanul Macron să renunțe la reforma sistemului de pensii.Autorităţile franceze au indicat că între manifestanţi s-ar fi putut infiltra grupuri de extremă dreapta pentru a radicaliza protestul. Răspunsul forţelor de securitate a venit sub formă de gaze lacrimogene şi folosirea unui tun cu apă, ceea ce a provocat scene extrem de tensionate.

S-au înregistrat ciocniri între manifestanţi şi poliţie şi în apropiere de Arcul de Triumf, iar forţele de ordine au intervenit de asemenea pentru a dispersa câteva sute de protestatari care au încercat să blocheze şoseaua de centură a Parisului.

Angajații căilor ferate au spus că vor continua și vineri greva, iar sindicatele din transportul în comun din Paris au  anunțat că vor continua greva până luni. Traficul a fost grav perturbat în  capitala Franței, afectând  mai ales navetiștii.

Zeci de mii de persoane au protestat în centrul orașului, iar violențele au apărut după ce un grup de oameni  îmbrăcați în  negru și măști pe față au vandalizat un autobuz. au distrus vitrinele unor magazine și au aruncat artificii către polițiști.

Forțele de ordine au ripostat și 57 de persoane au fost reținute.Şi în alte oraşe din Franţa au avut loc proteste pe alocuri violente. La Lyon (centru), forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 1000 de persoane adunate în centru la o manifestaţie care fusese interzisă, iar la Nantes (vest) au izbucnit de asemenea ciocniri între forţele de ordine şi cei circa o mie de protestatari. Alte 1800 de persoane au manifestat la Bordeaux (sud-vest) şi câteva sute la Toulouse (sud-vest).

Emmanuel Macron vrea să simplifice sistemul de pensionare care cuprinde circa 40 de grupe diferite de salariați, cu pensii și vârste de pensionare distincte. Președintele susține că sistemul este nedrept și prea costisitor și vrea să introducă un sistem prin care, pentru fiecare euro contribuit, să existe drepturi egale pentru pensionari.

Ultima tentativă de reformă a sistemului  de pensii s-a terminat prost pentru autorități. Președintele Jacques Chirac a trebuit să cedeze presiunilor sindicatelor după câteva săptămâni de proteste de amploare.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai