🇫🇷Grevă Franța: O nouă zi de haos în transporturi şi nervozitate extremă pe străzile marilor oraşe din Hexagon…

O nouă zi de haos s-a instalat în transporturi şi nervozitate extremă pe străzile marilor oraşe din Franţa, unde continuă greva generală, organizată de sindicate în semn de protest faţă de proiectul administraţiei Macron de reformare a sistemului de pensii.La 7 şi jumătate dimineaţa, adică abia la începutul segmentului de vârf în trafic, la periferia Parisului se înregistrau ambuteiaje ce totalizau 300 de kilometri, de trei ori mai mult decât într-o zi normală şi dublu faţă de ieri.

Este dovada faptului că navetiştii, care depind de metrou şi trenurile regionale, sunt cei mai afectaţi de paralizia transporturilor.

Turiștii au pirmit şi ei o lovitură dură, după ce operatorul de transport public din Paris a transmis că greva va dura cel puțin până luni.

Joi, în prima zi a grevei, între 1 și 1,5 milioane de oameni au participat la protestele organizate în mai multe oraşe din Franţa. Spre seară, marshurile au degenerat în acte de violenţă şi vandalism.În Paris, cele mai tensionate momente au fost în estul metropolei, în apropiere de Piaţa Republicii, unde poliţiştii francezi au fost nevoiţi să facă uz de gaze lacrimogene.Grupuri de indivizi cu măşti pe faţă au incendiat mobilier stradal, au distrus vitrine şi un autobuz. De asemenea, şi-au revărsat furia asupra forţelor de ordine pe care le-au atacat cu pietre şi artificii. 57 de persoane au fost reținute.Macron vrea să simplifice sistemul de pensionare, care cuprinde 42 de grupe diferite de salariați, cu pensii și vârste de pensionare distincte.Președintele susține că sistemul este nedrept și prea costisitor și vrea să introducă unul nou prin care, pentru fiecare euro contribuit, să existe drepturi egale pentru pensionari. În schimb, sindicatele îl acuză pe preşedinte că vrea să limiteze protecția socială a salariaților.Este greu de anticipat care tabără va ceda prima. Sindicatele riscă să piardă sprijinul public dacă perturbările generate de grevă se prelungesc, iar guvernul – să piardă drastic din popularitate.Unii lideri ai greviştilor au avertizat că mişcarea de protest ar putea dura până când administraţia Macron va renunţa la reformarea sistemului de pensii.

📸Andrei Marian Mihai

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai