🇷🇴Guvernul Orban își va asuma răspunderea pe doua pachete de legi!

Guvernul Orban s-a reunit, vineri, în şedinţă, având mai multe proiecte pe ordinea de zi.Printre acestea se numără un Memorandum privind Secţia specială şi decizia privind asumarea răspunderii pentru abrogarea OUG 51/2019.

Declarațiile Premierului:

Vă comunic oficial la masa Guvernului o decizie pe care am mai comunicat-o fiecărui ministru, aceea de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe 2 pachete de legi. Prima angajare a răspunderii este pentru un proiect de lege care va cuprinde modificări în 2 domenii și care va cuprinde legea plafoanelor bugetare.

– Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat și pentru a putea înainta Parlamentului avem nevoie de aprobarea legii plafoanelor.

– Ca atare, prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în legile justiției privitoare la pensiorarea anticipată a magistraților.

– Ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi, să nu mai existe. Este absolut necesară angajarea răspunderii.

– Vom abroga ordonanța 51 astfel încât să permiem decontarea navetei școlare.

Guvernul este aşteptat să ia o decizie cu privire la asumrea răspunderii pentru abrogarea OUG 51/ 2019.

”Siguranţa copiilor noştri este mai presus de orice! Mâine, la şedinţa de guvern, vom decide asumarea răspunderii pe abrogarea ordonanţei care bloca transportul şcolar gratuit al copiilor la nivel de judeţ”, a anunţat Raluca Turcan, joi seară, pe Facebook.

Potrivit vicepremierului Raluca Turcan, ”transportul pentru elevi şi profesori trebuie urgent să intre în sfera serviciilor publice”.

”Elevii care fac naveta la şcoală trebuie să aibă la dispoziţie transport public, ca să circule în siguranţă, nu să-şi rişte viaţa făcând autostopul. Nu putem să cerem performanţă copiilor, dacă nu le oferim siguranţă şi condiţii decente în care să înveţe. PSD a dat OUG 51 în iunie 2019, în dispreţ total faţă de viaţa copiilor care fac naveta la şcoală, ignorând cu seninătate Regulamentul european nr. 1370/2007. Să nu includem transportul intrajudeţean de persoane în sfera serviciilor publice înseamnă să jucăm viaţa copiilor la ruletă, obligându-i să-şi rişte viaţa la ocazie, pe marginea drumului. Am văzut ce tragedii a produs lipsa unui transport public, regulat, între localităţi”, a mai scris vicepremierul.

În 7 august, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională (CCR) în privinţa OUG 51/2019, susţinând că eliminarea transportului rutier de persoane interjudeţean din sfera serviciilor publice încalcă voinţa Parlamentului şi denaturează trăsătura de stat social consacrată la nivel constituţional.

OUG 51/2019 a fost adoptată în iunie.

Informație in curs de actualizare….

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Emilian Ionescu