🇷🇴Topul Rușinii pentru România! Topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool: România in top…

România este singura țară din Uniunea Europeană fără niciun centru de prevenție sau măcar un centru de tratament al dependenței de alcool, finanțat din bani publici.Românii ocupă locul cinci în topul celor mai mari consumatori de alcool din lume, cu un consum 14,4 litri pe capita.

În fruntea clasamentului sunt poziționați cetăţenii din Belarus, cu un consum de alcool per capita de 17,5 litri, precum şi primul loc la cel mai mare procent de decese din cauza alcoolului (34,7%), scrie Market Watch. 3,2 litri per capita din alcoolul consumat în Belarus este produs ilegal, printre cele mai ridicate niveluri din lume. 

Clasamentul este completat de Republica Moldova, cu un consum de alcool per capita de 16,8 litri per capita şi de Lituania, cu 15,4 litri.

În ciuda efectelor alcoolismului pe care le vezi cu ochiul liber, în zeci de sate înecate în băutură, singura politică publică menită să descurajeze consumul a fost suprataxarea alcoolului.

Împreună cu ALIAT, dar și cu Asociația Persoanelor cu Probleme Legate de Consumul de Alcool, al cărui președinte este, George încearcă să le arate ministerelor implicate că alcoolismul provoacă pierderi imense țării. Statul pierde anual două miliarde de euro din cauza problemelor cauzate de alcool, paturile din spitale sunt aproape jumătate ocupate de bolnavi cu afecțiuni cauzate de băutură. Suntem în top cinci țări la consumul de alcool.

„Lumea spune că internările costă, dar nu e vorba doar de asta. Se întâmplă mult mai multe nenorociri din cauza consumului: de la avocații din oficiu și oamenii din pușcării – mulți intră acolo din cauza crimelor făcute pe fond de alcool – la forța de muncă mai puțină și la copii traumatizați pe viață în familii cu alcoolici”, explică George.

„Ar trebui sa existe centre speciale pentru dependenți care să abordeze ambele paliere, fiziologic și psihic, și unde să se ofere intervenții de durată”, spune Viorel Roman, care se luptă împreună cu ALIAT să ajute cât mai mulți bolnavi. Dar câteva ONG-uri nu pot suplini rolurile pe care ar trebui să le aibă sute de psihologi specializați în adicții în toată țara.

Noi nici nu știm, de fapt, câți dependenți de alcool avem. Pentru că nu există la nivel național vreun sistem de monitorizare. Însă românii îi stigmatizează pe alcoolici, în timp ce politicienii – de la PSD la USR – îi arată cu degetul pe asistații social.

„Eu, la 36 de ani, m-am lăsat de băutură. Dacă nu o făceam, eram un asistat social toată viața sau un boschetar vai de curul meu. Statul îmi dădea niște bani, eu îi beam. Cât cheltuia statul cu mine, sute de mii de euro, să mă asiste în anii rămași de viață, nu era mai bine să investească în mine 10-15 mii de euro, trei – șase luni, cu terapie, cât să mă pună pe picioare? Să mă reabilitez și să pot să produc? Eu am reușit să o fac singur, să termin o școală, să muncesc, să mă reabilitez, dar cu restul ce se întâmplă?”, se întreabă George.

*Numele a fost schimbat pentru a-i păstra anonimatul.

Topul celor mai mari consumatori de alcool din lume

🇧🇾1. Belarus

Consum de alcool per capita: 17,5 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 34,7%

🇲🇩2. Republica Moldova

Consum de alcool per capita: 16,8 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 33,1%

🇱🇹3. Lituania

Consum de alcool per capita: 15,4 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 30,9%

Speranţa de viaţă la naştere: 73,9%

🇷🇺4.Rusia

Consumul de alcool per capita: 15,1 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 30,5%

🇷🇴5. România

Consum de alcool per capita: 14,4 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 8,9%

🇺🇦6. Ucraina

Consum de alcool per capita: 13,9 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 34,4%

🇦🇩7. Andorra

Consum de alcool per capita: 13,8 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 3,9%

🇭🇺8. Ungaria

Consumul de alcool per capita: 13,3 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 6,7%

🇨🇿9. Cehia

Consumul de alcool per capita: 13 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 36,5%

🇸🇰10. Slovacia

Consumul de alcool per capita: 13 litri

Decese cauzate de consumul de alcool: 7,7%

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu