🇦🇺🔥Australia cuprinsă de flăcări! 2.800 de pompieri se luptă cu flăcările în statul New South Wales!

2.800 de pompieri se luptă cu flăcările în statul din estul tarii, New South Wales (NSW), unde peste 100 de incendii de vegetaţie care au continuat să pârjolească sute de hectare de teren.Cel mai devastator incendiu este un “mega-focar”, care s-a apropiat de locuinţe in nord-vestul orașului Sydney, relatează DPA.

Serviciul Rural de Pompieri (RFS) a declarat că incendiul Gospers Mountain, care se întinde pe 60 de kilometri, continuă să facă ravagii în mai multe parcuri naţionale, inclusiv Wollemi, Yengo şi Dharug, în regiunile Hunter şi Hawkesbury.

Acest incendiu nu poate fi descris altfel decât ca un “mega-focar”, a declarat sâmbătă Mary Lyons-Buckett, viceprimarul Hawkesbury.v.

Potrivit RFS, ar putea dura câteva săptămâni până ce pompierii vor reuşi să stingă acest incendiu care a mistuit deja aproximativ 350.000 de hectare. “Va dura multe săptămâni, şi asta doar dacă vom avea o ploaie bună”, a indicat RFS.

Cel mai apropiat incendiu de vegetaţie de Sydney se află la doar 75 de kilometri nord-vest de centrul oraşului. Experţii în sănătate publică au atras atenţia locuitorilor din Sydney şi din alte regiuni afectate de incendii că este posibil ca episoadele de poluare atmosferică să se agraveze, după ce oraşul a continuat să fie afectat sâmbătă de fum.

Dintre cele peste 100 de incendii de vegetaţie active în NSW, RFS a dat asigurări că niciunul nu este la nivel de urgenţă, iar 17 sunt la nivel de monitorizare atentă.

Pe fondul înteţirii vântului şi a temperaturilor foarte ridicate, există ameninţarea agravării pericolului de incendiu. RFS a anunţat vineri că peste 680 de case au fost distruse şi alte 250 au fost avariate de flăcări în NSW în acest sezon de incendii de vegetaţie, care a debutat la începutul lunii octombrie.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Sonia Ivănescu