🇷🇴Probleme pentru Traficul Aerian din România: Romatsa ar putea rămâne fără bani pentru plata salariilor!

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) ar putea rămâne fără bani pentru plata salariilor controlorilor de trafic aerian din 15 decembrie în urma blocării conturilor instituțieiTraficul aerian din România ar putea ajunge în situație de blocaj după ce, conturile companiei  Romatsa au fost blocate ca urmare a datoriei de 400 de milioane de euro a Statului Român către Frații Micula, anunță Radio România Actualități.

Compania responsabilă de dirijarea aviaonelor nu mai primește de câteva luni de zile contravaloarea serviciilor de trafic Aerian de la EuroControl ( Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene),  iar fondurile pentru funcționare că mai ajung pentru circa o săptămână.

Ministerul Transporturilor și ANAF urmează să propună oamenilor de afaceri plata eșalonată a datoriei, dar până în acest moment nu s-a reușit deblocarea conturilor.

Controlorii de la ROMATSA dirijează, zilnic, cele aproximativ 3000 de avioane care tranzitează spațiul aerian național.

Situația se datorează faptului că frații Ioan și Viorel Micula au câștigat în 2013 un proces împotriva statului Român, într-un litigiu privind facilitățile fiscale, după care un executor judecătoresc din Belgia a pus poprire pe conturile Companiei Romatsa pentru o sumă inițială de 85 de milioane de euro, dar care, între timp, prin dobânzi și penalizări, a ajuns la 395 de milioane de EURO.  În felul acesta, Romatsa,  instituția care asigură controlul traficului aerian, a ajuns în situația limită ed a nu mai putea funcționa  prin blocarea conturilor pentru o datorie a Statului Român.

Luna trecută, și premierul Ludovic Orban anunța că există riscul sistării activității ROMATSA  din cauza conturilor blocate.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Emilian Ionescu