🇺🇦Ucraina: Protest în centrul Kievului, înaintea reuniunii „formatului Normandia” de la Paris…

Partidele ucrainene de opoziţie „Holos”, „Solidaritatea Europeană” și „Batkivşcina” au făcut apel la cetăţenii ucraineni să se strângă în centrul Kievului pe 8 decembrie, cu o zi înainte de reuniunea liderilor „formatului Normandia” de Paris, unde președinții Ucrainei și Rusiei, Volodimir Zelenski și respectiv Vladimir Putin, vor avea inclusiv o discuţie bilaterală, în afara celor organizate în prezenţa liderilor Germaniei şi Franţei, Angela Merkel şi Emmanuel Macron.Iniţiatorii apelului consideră că, în ajunul întâlnirii de la Paris, „trebuie să reamintim autorităților care sunt liniile roșii”. Cele trei partide solicită preşedintelui ucrainean ca la reuniunea de la Paris să nu accepte compromisuri care ar afecta integritatea statului şi nici un plan de federalizare a ţării.

De asemenea, îl avertizează pe Zelenski să nu accepte compromisuri cu privire la parcursul european și euroatlantic al Ucrainei, dar nici acțiuni politice precum organizarea de alegeri locale în zona ocupată din Donbas fără îndeplinirea condițiilor de securitate și de eliberare a teritoriului controlat de rebeli. Aceste condiţii prevăd în special retragerea trupelor ruse din Donbas, dezarmarea grupărilor armate ilegale şi preluarea controlului frontierei ucraineano-ruse de către autorităţile Kievului. În plus, cele trei partide îi cer lui Zelenski să nu accepte compromisuri privind eliberarea și retrocedarea către Ucraina a peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Totodată, partidele Holos, Solidaritatea Europeană și Batkivşcina cer să nu fie acceptată renunţarea la procesele internaționale intentate Rusiei.

Amintim că liderii Ucrainei, Franţei, Germaniei şi Rusiei se vor reuni luni la Paris, în cadrul unui summit în „formatul Normandia”. La reuniunea respectivă, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Vladimir Putin vor discuta noi modalităţi de soluţionare a conflictului din Donbas.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Sonia Ivănescu