🇫🇷Franța: O nouă zi de Grevă pe întreg teritoriul francez!

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni duminică seară cu miniştrii implicaţi în proiectul de reformă a sistemului de pensii, ameninţată de o mişcare socială care afectează foarte puternic transporturile.Președintele a menționat că urmează mai multe anunţuri importante în cursul săptămânii, relatează AFP.

Mobilitatea este în mare parte blocată în Franța, din cauza protestelor. Călătoriile cu trenul au fost aproape în totalitate oprite, iar traficul în Paris e un dezastru.

Potrivit companiei feroviare de stat, SNCF, momentan funcționează numai 15 la sută din trenurile locale. Compania locală de transport, RATP, a anunțat că nouă linii de metrou rămân închise. În schimb, la aeroporturi, situația se pare că se ameliorează încet, conform Direcției Generale a Aviației Civile, DGAC. Totuși, întârzierile și anulările de zboruri nu sunt excluse.

Sute de mii de oameni protestează de joi în Franța împotriva reformei pensiilor, planificată de guvern. Peste 800.000 de protestatari au demonstrat joi, iar sindicatul CGT a fost reprezentat de 1,5 milioane de participanți. În același timp, o grevă generală a paralizat în mare parte viața publică. Protestele au fost semnificativ mai mari decât cele împotriva cursului de reformă al președintelui Emmanuel Macron, în toiul crizei „Vestelor galbene” din urmă cu aproximativ un an.

Continuarea grevelor la căile ferate franceze, pe aeroporturi și în transportul local din Paris a creat, de asemenea, vineri, probleme serioase pentru navetiști și alți călători. Și legăturile cu Germania au fost din nou afectate.

În ciuda protestelor în masă, guvernul de la Paris merge mai departe cu reforma pensiilor. Dar reformele vor fi aplicate „treptat”, a declarat vineri premierul Edouard Philippe. Guvernul va colabora cu sindicatele pentru a stabili un sistem de pensii „corect”, care să se aplice tuturor sectoarelor, a adăugat premierul.

Sindicatele au anunțat deja pentru marți noi greve și mari proteste. 

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai