🇷🇴🇬🇧O româncă plecată în Marea Britanie a donat bani pentru reîmpădurirea Munţilor Făgăraș…

O româncă plecată din ţară de peste două decenii a decis să investească din banii câştigaţi în Marea Britanie în arbori pe care să îi planteze în Munţii Făgăraş.Nicoleta Cărpineanu este DJ în Londra şi a plantat 15.000 de copaci împreună cu zeci de voluntari, potrivit Digi24. 

„După succesul campaniei noastre, vom continua să plantăm copaci, iar obiectivul nostru este să plantăm 50.000 de copaci până în primăvara anului viitor. Acum avem acces la suficient teren pentru a planta 1.000.000 de copaci, adică 200 de hectare de pădure. Acest lucru va ajuta la crearea celui mai mare Parc Național din Europa”, a scris pe Facebook artista, care își spune Nico de Transilvania, pentru că acolo a crescut.

Câteva zeci de persoane, majoritatea oameni de-ai locului, au urcat pe munte cu lopata în mână şi au plantat copaci.

Foto Facebook/Nicoleta Carpineanu

„După cum vedeţi, sunt într-unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din Transilvania. Din păcate, nu toată Transilvania arată aşa… Au fost foarte multe defrișări aici. De aceea am ales să plantăm aici în această toamnă”, a explicat tânăra într-un video.

În doar câteva zile, aproape 15.000 de puieţi de brad, molid şi pin au fost plantanţi într-o zonă care fusese defrișată. 

Dimensiunile defrișărilor masive – vizibile din satelit! La frontiera Maramureșului cu Ucraina se vede cum de-o parte a graniței – vecinii și-au păstrat pădurile, în timp ce pe pământ românesc, arborii au fost măcelăriți, după cum dezvăluie o imagine cât o mie de cuvinte făcută public de organizația non-guvernamentală Agent Green.

Nici pădurile virgine nu au scăpat de drujbe. În imaginea surprinsă de satelit, aceste valoroase comori verzi au dispărut cu totul – după cum se vede în zona localizată în perimetrul roșu. În tot acest timp, pădurile din Ucraina au un aspect intact mai ales că această țară a interzis exportul de molid și de pin! Dacă România a rămas fără păduri, nu același lucru se poate spune despre Austria, țară unde ajunge o mare cantitate din lemnul exploata în România. Spre exemplu, Holzindustrie Schweighofer, o mare companie austriacă, este cel mai mare procesator de lemn din România, cu o cotă de piaţă de 40% din producţia anuală. Pădurile întinse din România, care găzduiesc bizoni, râşi şi urşi, s-au diminuat cu 280.000 de hectare în ultimii 10 ani, potrivit analizei datelor din satelit. O mare parte din aceaste suprafeţe au fost defrişate ilegal, potrivit unei investigații efectuate timp de doi ani de către Agenţia de Investigaţii de Mediu (Environmental Investigation Agency US – EIA. Acest ONG a prezentat înregistrări cu oficiali de la Holzindustrie Schweighofer care negociau cumpărarea de cherestea ilegală de la investigatori sub acoperire. Investigatorii au filmat şi buşteni nemarcaţi în depozitele companiei, ceea ce încală legislaţia României.

Schweighofer, Kronospan și Egger, sunt cele mai mari companii austriece de prelucrare a lemnului din România și au o cifră de afaceri cumulată de 1 miliar de euro, din vânzarea de cherestea și alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export. În ultimii 11 ani, peste 32,66 milioane de tone de lemn, de la rumeguș, butuci, vreascuri sau placaje și până la lână de lemn, foi de furnir și alte produse fabricate din lemn au luat calea exportului, potrivit datelor furnizate la Institutul Național de Statistică (INS). Foto: Facebook.com/Agent Green

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Sonia Ivănescu