🇬🇷Grecii tot mai săraci! Guvernul de la Atena își vinde compania de stat care se ocupă cu distribuţia gazelor naturale…

Grecia va demara în scurt timp procedura de vânzare a companiei de stat DEPA Infrastructure, societatea care deţine reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, au declarat luni pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, scrie AgerpresLuna trecută, Grecia a divizat compania naţională de gaze naturale DEPA în două entităţi separate: una care regrupează reţelele de distribuţie a gazelor naturale (DEPA Infrastructure) şi una care regrupează operaţiunile de retail ale DEPA.

Potrivit analiştilor această divizare va permite Guvernului de la Atena să îşi vândă participaţia de 65% pe care o deţine la fiecare divizie. De asemenea, compania petrolieră Hellenic Petroleum, care deţine restul de 35% din acţiunile DEPA Infrastructure, a semnalat şi ea că ar putea să îşi vândă participaţia.

Una din sursele citate de Reuters a declarat că este posibil ca anunţul privind depunerea de oferte să fie făcut chiar luni seară, precizând că atât statul grec cât şi compania petrolieră Hellenic Petroleum îşi vor scoate la vânzare participaţiile. O altă sursă citată de Reuters a declarat că procedura de licitaţie ar putea fi demarată în cursul acestei săptămâni.

Noul guvern conservator de la Atena, care a preluat puterea în luna iulie, şi-a exprimat dorinţa de a accelera privatizările în sectorul energiei, inclusiv la compania de gaze naturale DEPA. Potrivit oficialilor greci există un interes puternic din partea investitorilor străini pentru această companie de utilităţi care importă gaze naturale din Rusia, Turcia şi Algeria.

Cifrele Eurostat spun că, în 2018, doi din zece greci trăiau în condiţii de sărăcie extremă, deci nu îşi pot acoperi nevoile zilnice de bază (alimente, încălzire) şi nu îşi pot plăti facturile la timp. Rata sărăciei extreme din Grecia a fost de 21,1% în 2018, faţă de 22,4% în 2017.

Populaţia Greciei şi-a exprimat în numeroase rânduri, uneori chiar violent, în stradă, nemulţumirea faţă de reformele aplicate din cauza acordurilor de bailout.

Dimos Koumbouris, pensionar, a declarat recent, citat de nydailynews.com: “Noi nu datorăm pensiile creditorilor. Am lucrat toată viaţa pentru a obţine o pensie şi vom continua să luptăm până când vom primi înapoi ce au luat de la noi”.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai