🇷🇴🇪🇺Eurostat: Banii românilor merg cel mai mult pe mâncare și băutură!

Românii cheltuie pentru alimente şi băuturi răcoritoare cel mai mult din Uniunea Europeană, 27,8% din totalul cheltuielilor lor de consum, ponderi mari fiind consemnate şi în Lituania (20,9%) şi Estonia (19,6%), cu mult peste media europeană de 12,1%, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.Românii dau aproape jumătate din banii câștigați pe mâncare și băutură, reiese din ultima statistică Eurostat. Imediat după ce se asigură că au ce mânca și ce bea, românii își plătesc cu religiozitate dările către stat.

În primul trimestru al acestui an, venitul mediu lunar al unei familii din România a fost de 4.542 lei pe gospodărie şi 1.752 lei de persoană. Din această sumă, 61,2 la sută sunt cheltuieli de consum, din care 40 la sută înseamnă doar mâncare și băutură.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în trimestrul unu din acest an, în medie, 33,2 la sută din consumul gospodăriilor, de unde rezultă că 6,8 la sută s-a consumat pe alcool. În ceea ce privește impozitele și alte contribuții către stat, acestea reprezintă 33,4 la sută. Mai rămân foarte puțini bani pentru investiții, producție și economii.

Socotind altfel, din fiecare sută de lei, 40 de lei se duc pe mâncare și băutură, 20 de lei pentru întreținerea locuinței, 7 lei pentru completarea garderobei, tot 7 lei pe transport, 5 lei pentru sănătate. Pentru educație, cărți și spectacole, românii cheltuie 50 de bani la suta de lei. Există o discrepanță uriașă între mediul urban și rural, atât în ceea ce privește veniturile, cât și cheltuielile.

Spre deosebire de anii trecuți, în ceea ce privește cheltuielile făcute cu mâncarea și băutura, românii au mai strâns puțin cureaua.

În perioada 2008-2018, ponderea alimentelor în totalul cheltuielilor pe gospodărie a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre pentru care au fost disponibile date în 2018. Cea mai mare scădere a avut loc în Lituania, de la 24,8% din totalul cheltuielilor pe gospodărie în 2008 la 20,9% în 2018 (-3,9 puncte procentuale), urmată de Polonia (-3,4 puncte procentuale) şi Malta (-3 puncte procentuale).

În schimb, cheltuielile pentru alimente ale gospodăriilor au crescut în 10 state membre pentru care au fost disponibile date în 2018. Cele mai mari creşteri au avut loc în Cehia şi Slovacia (în ambele cu +1,4 puncte procentuale), Olanda (+1 punct procentual) şi Ungaria (+0,8 puncte procentuale).

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai