🇷🇴Klaus Iohannis: ”Corupția slăbește statul, erodează instituțiile și generează un regres al societății”…

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie, in care vorbeste despre coruptia care “slabeste statul, erodeaza institutiile si genereaza un regres al societatii, in ansamblul sau”.“Intr-o Romanie normala, respectarea legii si corectitudinea sunt regula”, a transmis seful statului.

Coruptia slabeste statul, erodeaza institutiile si genereaza un regres al societatii, in ansamblul sau. Acest flagel submineaza democratia si statul de drept, conduce la incalcari ale drepturilor omului, sustine retele de criminalitate organizata, distorsioneaza piete si, in final, scade calitatea vietii cetatenilor. Coruptia afecteaza cele mai vulnerabile categorii sociale, tine comunitatile sarace captive intr-un cerc vicios, franeaza dezvoltarea si reduce capacitatea statului de a oferi cele mai bune servicii celor pe care ii slujeste”, a transmis, luni, presedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie.

Acesta afirma ca, pentru a stopa practicile corupte in societatile contemporane, “sunt necesare mecanisme institutionale si sociale complexe de preventie si sanctionare, astfel incat eficienta institutiilor in realizarea interesului public si buna functionare a statului de drept sa fie garantate”.

“La 30 de ani de la caderea comunismului, Romania a facut imense progrese in combaterea coruptiei la nivel inalt si in societate, in general. Acest proces este insa unul continuu, care implica un efort de a schimba mentalitati, consecventa si un set de principii de neclintit. Cinstea, corectitudinea, adevarul, empatia sunt valori care se regasesc tot mai mult in societatea romaneasca, iar reactia societatii civile atunci cand aceste valori au fost calcate in picioare a fost pe masura. Am fost si raman un sustinator ferm al luptei impotriva coruptiei. Primul meu mandat de Presedinte a fost unul plin de provocari, insa am reusit, cu sprijinul romanilor si al fortelor politice democratice, sa pastram parcursul european al tarii noastre. Romania a ramas un pilon de stabilitate si un pol de spirit european in regiune, indiferent cat de mult au dorit unii politicieni sa subordoneze statul unor interese personale sau de grup”, a mai scris Iohannis.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Sonia Ivănescu