🇺🇦🇷🇺🇩🇪🇫🇷Franța: Reuniune la Paris privind conflictul din estul Ucrainei…

Liderii din Franța, Germania, Rusia și Ucraina se întâlnesc luni la Paris pentru a discuta despre o soluție pașnică privind conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morți, inclusiv din rândul civililor, și 30.000 de răniți.Speranțele privind progrese în soluționarea conflictului au crescut după recenta retragere a trupelor din unele poziții cheie și după schimbul de prizonieri dintre Kiev și Moscova. Președintele francez Emmanuel Macron, gazda reuniunii de la Paris, dorește să obțină rezultate în urma primelor negocieri directe din ultimii trei ani, la fel este și noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, notează Voanews.com.

Zelenski a câștigat anul acesta alegerile în fața fostului președinte Petro Poroșenko și cu promisiunea de a pune capăt conflictului din Donbas în decurs de 12 luni. În Ucraina însă sunt îngrijorări din ce în ce mai mari că Zelinski, fost actor de comedie, va fi manevrat la Paris de experimentatul președinte rus.

Temerile ucrainenilor sunt și vizavi de presiunile privind o soluționare din partea occidentalilor, în special din partea lui Macron, nerăbdător să se încheie izolarea Rusiei impusă de Vest după anexarea ilegală a Crimeii din 2014 și implicarea în conflictul din estul Ucrainei. 

Într-un interviu acordat vineri unui post de televiziune, Zelenski a precizat că așteaptă de la negocierile din capitala Franței cel puțin un acord privind eliberarea mai multor prizonieri ucraineni și un plan detaliat privind încetarea focului în Donbas. “Vreau să mă întorc cu rezultate concrete”, a declarat președintele, venit la interviu direct de pe frontul din estul țării.

Întâlnirea de la Paris va fi prima între Zelenski și Putin, cei doi lideri vorbind doar la telefon.

Ce propune Zelenski

Ucrainenii au păreri divergente privind planul de pace propus de președinte. Un sondaj recent, realizat de un think tank ucrainean – Razumkov Center – arată că 59% dintre respondenți sunt împotriva unei amnistii pentru separatiști și 56% se opun unui statut special pentru regiunea Donbas. Zeci de mii de cetățeni au protestat față de planul de pace al lui Vladimir Zelenski. Alte sondaje indică faptul că majoritatea îl sprijină pe șeful statului pentru a pune capăt conflictului. 

“Zelenski s-a confruntat cu critici din partea mass-media ucrainene, a societății civile, a veteranilor de război și a naționaliștilor că este prea dornic să se întâlnească cu președintele Putin și să se conformeze condițiilor Rusiei”, spune Neil Melvin, director în cadrul Royal United Services Institute, un think tank din Londra specializat pe probleme de apărare. 

Adrian Karatnycki, analist la Atlantic Council, e sceptic cu privire la rezultatele reuniunii, avertizând că scopul lui Vladimir Putin este să “creeze o enclavă rusească în interiorul Ucrainei”. El crede că “Putin vrea fie să domine, fie să dezmembreze Ucraina”, iar un acord de pace nu i-ar folosi în niciuna dintre cele două variante.

Pavlo Klimkin, fost ministru de externe al Ucrainei, a declarat pentru că președintele Zelenski “a fost de acord prea ușor cu condițiile Moscovei pentru summit”. “Cumva Zelenski crede că-l va câștiga (pe Putin) cu carisma lui, ceea ce arată o naivitate incredibilă”, a spus Klimkin.

Vladimir Zelenski apreciază că așteptările sale privind rezultatul reuniunii de la Paris sunt realiste: un schimb complet de prizonieri între cele două părți, o încetare a focului și pregătirea unor alegeri în regiunea Donbas după o retragere a forțelor militare. 

Chiar înainte de summit, mii de ucraineni au demonstrat duminică în centrul Kievului, transmițându-i președintelui că nu vor accepta o soluție cu prețul independenței și suveranității țării. 

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai