🇫🇷🇷🇺🇺🇦🇩🇪Paris: Summit Normandia – Schimb de prizonieri intre Ucraina si Rusia și statut special pentru Donabass…

Liderii țărilor din formatul Normandia, Vladimir Putin, Angela Merkel, Emmanuel Macron și Vladimir Zelensky au adoptat un document în urma reuniunii de la Paris.Documentul este format din trei puncte: „Măsuri imediate pentru stabilizarea situației în zona de conflict”, „Măsuri pentru implementarea prevederilor politice ale acordurilor de la Minsk” și „Continuarea acestora”.

Documentul numește acordurile de la Minsk cu privire la Donbass ca bază de lucru în format „normand” și exprimă interesul cvartetului de a fi de acord cu statutul special al regiunii.

Declarația prevede, de asemenea, retragerea forțelor până la sfârșitul lunii martie 2020 în trei puncte noi din Donbass și deschiderea de noi puncte de control în termen de 30 de zile.

În plus, liderii „Norman Four” apelează la Grupul de Contact pentru a asigura schimbul „tuturor prizonierilor” de la Donbass până la sfârșitul anului și pentru a oferi Crucii Roșii „acces complet și necondiționat in zona de conflict”.

Potrivit președintelui francez, Emmanuel Macron, următoarea întâlnire în formatul „normand” va avea loc peste patru luni. Din comunicat rezultă că unul dintre principalele subiecte ale noului summit va fi organizarea alegerilor locale în Donbass.

Lipsa alternativelor la acordurile de la Minsk

Președintele rus Vladimir Putin, comentând rezultatul reuniuni, a numit-o „foarte utilă” și a apreciat eforturile summitului „normand”. De asemenea, și-a exprimat recunoștința liderilor care au participat la aceste negocieri.

În același timp, el a menționat că, în comunicatul final, după întâlnirea liderilor țărilor „Norman Four”, a fost accentuată inevitabilitatea implementării stricte a acordurilor de la Minsk.

El a adăugat că documentul a subliniat importanța stabilirii unui dialog direct între părțile aflate în conflict și a dat asigurări că Moscova va face tot posibilul pentru a rezolva conflictul din Donbass.

Potrivit lui Putin, a existat o „apropiere” în soluționarea situației din Donbass, acordurile la care s-a ajuns ii dau motive să creadă că procesul merge în direcția corectă.

Putin a cerut, de asemenea, să nu fie uitati oamenii obișnuiți din Donbass, spunând că acordurile liderilor „Patru Norman” ar trebui să le îmbunătățească viața nu peste ani, ci acum.

„Drum cu două sensuri”

Liderul ucrainean, Vladimir Zelensky, a declarat că Kievul este gata să pună în aplicare acordurile la care s-a ajuns la Paris, dar acesta este un „drum cu două sensuri”.

“Avem speranța că toate acordurile vor fi respectate, dar avem o înțelegere clară că doar acțiunile concrete vor confirma disponibilitatea tuturor pentru pace”, a spus el.

În plus, liderul ucrainean a declarat că alegerile locale din Donbass sunt posibile numai în conformitate cu legislația ucraineană și cu standardele OSCE. El a recunoscut, de asemenea, că nu a înțeles cum să monitorizeze respectarea încetării complete a conflictului din Donbass, din moment ce astfel de acorduri au fost încălcate anterior de partea rusă.

„Stabilitatea continentului european”

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat la conferință de presă, că stabilitatea continentului european și construcția unei relații bune intre cele doua tari aflate in conflict, depind de soluționarea situației din estul Ucrainei.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a adăugat că saluta “adoptarea măsurilor de la acordul de la Minsk”, în special, acordarea temporară a statutului special Donbass în timpul alegerilor locale, iar după evaluarea acestor alegeri, OSCE va putea introduce un statut special în mod continuu.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai