🇷🇴Klaus Iohannis: “Am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale”…

Pot să spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp și veți primi lista decretelor prin care retrag aceste ordine”, a anunțat, marți, președintele Klaus Iohannis.Șeful statului a confirmat totodată că printre ce-i care vor rămâne fără decorațiile primite se numără și fostul premier PSD, Adrian Năstase, care s-a aflat în situația de a fi condamnat.

Irina Jianu este un alt nume care se va regăsi pe lista celor lăsați fără decorații. Jianu a fost șefa Inspectoratului de Stat în Construcții și a fost condamnată de două ori – în dosarul „Zambaccian” și în dosarul „Trofeul Calitățiii”.

Chestiunea decorațiilor a revenit în atenția opiniei publice cu ocazia Zilei Naționale a României, când prezența lui Adrian Năstase la recepția organizată la Palatul Cotroceni a fost aspru criticată.

Fostul premier și lider al PSD a primit invitație la respectiva recepție în baza faptului că, în 2002, a fost decorat cu ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce. Legislația din România prevede ca persoanele care au fost decorate să fie invitate la recepția de Ziua Națională.

Totuși, potrivit legii, decorația poate fi retrasă dacă beneficiarul a suferit o condamnare la închisoare cu executare, caz în care s-a aflat Adrian Năstase.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai