🇷🇴Sebeș: Protest pentru “Interzicerea Defrișărilor Ilegale” cu Scandal…

Un protest împotriva defrişării pădurilor şi a tăierilor ilegale de arbori s-a desfășurat astăzi, 10 decembrie 2019, la Sebeş, în faţa Kronospan şi Holzindustrie Schweighofer.Evenimentul a fost anunţat pe reţeaua de socializare Facebook, pe grupul Diaspora Europeană Oficial. Cei câţiva protestatari, care au parcurs mii de kilometri pentru a protesta la Sebeş, au făcut live-uri pe Facebook pe tot parcursul zilei.

După ce au stat circa 2 ore în zona fabricii Holzindustrie Schweighofer, aceştia s-au mutat la fabrica Kronospan. La un moment dat, protestatarii s-au oprit asupra unui camion supra-încărcat, parcat în apropierea fabricii, care era defect.

Deşi în acte apăreau doar 27 de metri cubi ca fiind încărcaţi pe maşină, aceştia au considerat că, în mod evident, erau mult mai mult lemn şi au decis să cheme autorităţile. Au măsurat peste 50 de metri steri de lemn, ceea ce ar însemna cel puţin 35 de metri cubi.

Reprezentanţiii Diaspora Europeană Oficial spun că toate camioanele care erau în zona Kronospan au dispărut la apariţia lor, doar unul a rămas, fiind defect. Unul dintre aceştia, Marius Mocan, a spus că a trebuit să vină din Marea Britanie pentru a face treaba autorităţilor locale. Între timp, la faţa locului au sosit reprezentanţii Poliţiei şi ai Gărzii de Mediu.Potrivit reprezentantului Gărzii Forestiere, transportul de lemn are aviz pentru 48 de ore. A plecat de la Baia Mare în data de 9 decembrie. Se pare că maşina s-a defectat în zona intrării la Kronospan. Poliţiştii au sigilat maşina, care va fi dusă într-un depozit, iar cantitatea de lemn va fi măsurată

A fost un apel la 112 din partea protestatarilor din faţa companiei, care aveau o suspiciune că transporta mai mult lemn decât cea din acte. Teoretic, maşina era încărcată cu mai puţin de 27 de metri cubi, dar aceştia spun că ar fi vorba despre o cantitate mai mare. Numărul maşinii de transport, AB 75 FED nu apărea cu autorizaţie elierată ieri, pe aplicaţia Inspectorul Pădurii. Şoferul camionului nu este din localitate şi nici nu se afla lângă maşină.Potrivit unui studiu Global Forest Watch, din 2001 până în 2018, România a pierdut 336.000 de hectare de pădure, ceea ce echivalează cu o scădere de 4.2% față de suprafața împădurită existentă în anul 2000.

Un alt raport al Greenpeace scoate la iveală că din 2005 şi până în prezent, mai există doar jumătate din cele 250.000 de hectare estimate acum 14 ani.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Sonia Ivănescu