🇷🇴Liber la Vânat! Legea vânătorii a fost adoptată de Parlament…

Parlamentul a adoptat miercuri, cu 252 de voturi pentru și 9 abțineri, Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic care prevede, între altele, acordarea de despăgubiri victimelor atacurilor urşilor şi mistreţilor.De asemenea, deputații au eliminat din Legea vânătorii prevederea, adoptată de Senat în luna septembrie, care permitea vânătoarea de urși pentru cinci ani.

Proiectul prevede modificarea noţiunii de “vânătoare” şi “vânător”, instituirea în sarcina administratorului faunei cinegetice a obligaţiei de a stabili modelul-cadru al acordului de colaborare între gestionarul fondului cinegetic şi unităţile administrativ-teritoriale, scrie Agerpres.

Administratorul de drum va plăti daune pe porțiunea pe care s-au produs accidente din cauza animalelor sălbatice, dacă nu a montat indicatoare, iar primăria din acea zonă trebuie să plătească daune și despăgubiri personelor ce au avut de suferit din cauza atacurilor unor animale salbatice.

De asemenea, nu va fi infracţiune vânătoarea de urgenţă care foloseşte luminile farurilor sau dispozitivelor luminoase, în situaţiile în care se recoltează exemplare de mistreţ pentru prevenirea pagubelor sau pentru combaterea pestei porcine.

Într-o intervenţie la postul de televiziune Digi24, Gabriel Păun, activit Agent Green a declarat că ursul rămâne protejat, însă “ne-am ales cu altă capcană”.

„Ursul rămâne strict protejat, însă ne-am ales cu o altă capcană și am simțit presiunea care vine din partea industriei trofeelor de vânătoare încă de săptămâna trecuta la ministerul Mediului când s-a reunit grupul de lucru pentru carnivore mari, inclusiv urși. Capcana apare sub forma acestor cote de prevenție și pe fondul unei manipulări în masă a acestor vânători cu interes de trofeu. Atacuri ale urșilor au fost de când lumea și pământul, nu este ceva nou, însă s-au inflamat spiritele în mod artificial și exagerat și acum a ajuns la o situație istorică fără precedent în care specia urs este persecutată la maxim”, spune Gabriel Păun

Camera Deputaţilor este for decizional. Legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare de îndată ce va fi publicată în Monitoriul Oficial.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu