🇺🇸🇸🇪Times: Greta Thunberg “Omul anului!”

În 2012 a fost Barack Obama, în 2013 a fost Papa Francisc, în 2015 Angela Merkel, în 2016 Donald Trump, anul trecut au fost ziariștii care își riscă viețile pentru a-și face meseria. Anul acesta, omul anului pentru revista Time este Greta Thunberg, adolescenta care i-a transformat pe elevi în greviști pentru mediu.

”A devenit cea mai puternică voce în privința celei mai mari probleme a planetei, a venit de nicăieri pentru a conduce o mișcare planetară”, spune redactorul-șef de la Time, o revistă care o transformă pe suedeza de 16 ani într-un soi de Mesia care știe totul și trebuie ascultat.

Fostul vicepreședinte american Al Gore, care a primit Nobelul pentru Pace pentru acțiunile sale ecologiste, laudă decizia celor de la Time. ”De-a lungul istoriei, multe mișcări din lume au căpătat un impuls în momentul în care tinerii au ales să adopte cauza acelei mișcări”, a spus Gore.

Pentru alte publicații, Greta Thunberg nu este altceva decât produsul alarmismului din presă, al titlurilordate de adulți,  precum ”Pregatiți-vă pentru sacrificii”, ”Lumea nu este pregătită pentru efectele schimbărilor climatice”, ”Ce ar fi dacă am recunoaște ca Apocalisa Climatică nu poate fi oprită”.

Cu doar o zi înainte de a fi desemnată ”Omul Anului” de către Time, Thunberg a intrat într-o dispută pe Facebook cu președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Thunberg a scris că indigenii din Brazilia sunt uciși pentru că încearcă să apere Amazonia, făcând trimitere la moartea a doi lideri indigeni. ”Greta a spus că indienii au murit pentru că apărau Amazonia. Este uluitor cât de multa acoperire în presă a avut această puștoaică”, a scris Bolsonaro. Președintele Braziliei l-a acuzat anterior pe actorul Leonardo di Caprio și ONG-urile sale că au contribuit la propagarea incendiilor din Amazonia din acest an. Bolsonaro nu a adus însă probe în sprijinul afirmației.

Thunberg a intrat în conflict și cu președintele Emmanuel Macron, altfel un promotor al luptei împotriva încălzirii climei. Thunberg a depus o plângere la ONU împotriva Franței, Argentinei, Turciei, Brazilei, spunând că aceste țări nu fac suficient pentru stoparea apocalispei climatice. Iritat de omiterea unor mari poluatori recum SUA sau China, Macron a declarat că Thunberg are ”poziții radicale de natură să antagonizeze societățile nosatre”.

Și președintele Vladimir Putin a avut o replică pentru Thunberg. ”Du-te și explică-le celor din țările în curs de dezvoltare că trebuie să trăiască pe mai departe în sărăcie și nu ca în Suedia”, a spus Putin, adaugând că este mizerabil modul în care anumite grupuri se folosesc de Thunberg pentru a-și atinge scopurile.

Publicația suedeza samnytt.se (apropiată partidului radical Democrații Suediei) scrie că Gretha Thunberg a intrat până și în manualele digitale de religie în unele școli din țară, acolo unde capitolul despre ecologism își are locul alături de capitolele despre creștinism, budism, islam, etc.

Publicații precum Bloomberg au scris că Thunberg le-a tramsmis politicienilor lumii două mesaje. Unul este despre încălzirea globală. Celălalt este despre școală: ce ar fi ca politicienii să decidă scurtarea zilelor de școală la patru pe săptămână, pentru ca vinerea, așa cum o face Greta de un an de zile, să meargă la proteste și să se implice în acțiuni sociale? ”Thunberg nu-și va mai pierde timpul cu școala. Va lipsi de la școala tot anul viitor, pentru a continua campania despre schimbările climatice. Iar apoi, la orice școala va ajunge, este puțin probabil că profesorii îi vor cere o prezență bună la ore unei eleve care poate să primească Nobelul pentru Pace”, scrie Bloomberg.

În luna septembrie, după discursul apocaliptic al Gretei Thunberg la Adunarea Generală ONU, publicația Spiked a scris: ”Cine a transformat o elevă de 16 ani într-un profet al ororii, într-o femeie care se simte terorizată și crede că Pământul e în flăcări. Adulții au transformat-o. Elitele politice și culturale. Oamenii care îi hrănesc pe copii cu spaimele ecologiste de ani de zile. (…) Toate astea au convins mulți tineri că viitorul este întunecat, că omenirea este condamnată, că nu mai are rost să meargă la școală, nici să-și facă planuri de viață, pentru că totul va dispărea în curând. Adulții i-au făcut asta Gretei și altora, iar asta este de neiertat”, scrie Spiked.

”A fost transformată într-o purtătoare de cuvânt a apocalispei, o portavoce a eco-mizantropiei. (…) Acești copii sunt folosiți ca scuturi umane de adulții care apără de orice întrebari sau critici tot mai bizara politică a ecologismului. Este cinic. Si distructiv. Distructiv pentru dezbaterea publică, pentru discuțiile critice, pentru copiii care sunt târâți în această viziune apocaliptică asupra lumii, pentru a juca rolul unei armate în fața pierderii încrederii adulților în creșterea economică și în omenire. Destul. Eliberați-o pe Greta!”.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Sonia Ivănescu