🇬🇧Alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie. In mai multe orașe s-au format cozi de km!

Britanicii sunt chemaţi joi la urne pentru al treilea scrutin parlamentar în mai puţin de cinci ani. Rezultatul va decide soarta Brexitului, aflat în impas.Acesta este şi motivul pentru care premierul conservator Boris Johnson a convocat alegerile anticipate. El speră să obţină majoritatea absolută care îi lipsea pentru a debloca situația și a scoate Regatul din UE în condițiile sale.

Rivalul la funcţia de premier este laburistul Jeremy Corbyn, care le-a promis cetăţenilor o schimbare adevărată după 10 ani de guvernare conservatoare. Un sondaj publicat acum două zile arată că victoria va fi a lui Boris Johnson.

Promisiunile făcute de Boris Johnson

„Votați Partidul Conservator, îndepliniți Brexit și ajutați țara noastră să meargă mai departe”, a declarat Johnson într-un mesaj video adresat alegătorilor. Campania acestuia s-a bazat pe promisiunea de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 ianuarie. Acordul negociat cu Bruxellesul este „pregătită să îndeplinească Brexit” dacă formațiunea sa politică va obține o majoritate în Parlament, a declarat premierul, potrivit Digi 24.

Johnson, în vârstă de 55 de ani, a promis de asemenea că va limita imigrația și că va negocia acorduri comerciale post-Brexit cu Statele Unite și alte țări non-UE. Liderul opoziției, Jeremy Corby, a promis că Partidul Laburist va negocia un acord mai bun pentru Brexit, care va fi supus unui nou referendum. Aproximativ două treimi din alegători, sau aproximativ 30 de milioane, sunt așteptate la urne în scrutinul legislativ de joi.

Alegerile anticipate, dominate de tema Brexitului

Aceste alegeri parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi 12 decembrie sunt dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. La trei ani și jumătate după referendumul în care electoratul britanic s-a pronunțat în majoritate în favoarea ieșirii din UE, Brexit nu s-a produs încă, iar divizarea opiniei publice pe acest subiect este la fel de pronunțată.

Acest scrutin parlamentar a fost convocat ca urmare a imposibilității ajungerii la un rezultat de către fosta Cameră a Comunelor, ceea ce a dus la amânarea de trei ori a datei Brexit de către liderii UE. Divizarea partidelor între pro și anti Brexit este acum foarte clară, iar sondajele de opinie indică un rezultat care ar duce la un Brexit la începutul anului viitor.

Când parlamentarii au acceptat, pe 30 octombrie, organizarea alegerilor generale în data de 12 decembrie, conservatorii lui Boris Johnson erau creditați cu 38%, laburștii cu 26%, Lib Dem cu 17%, iar Brexit Party cu 10%.

După ce Nigel Farage a anunțat că nu va concura împotriva conservatorilor în circumscripțiile deținute de aceștia, susținerea formațiunii sale s-a prăbușit la 3%, evoluțiile din campania electorală coborând și Lib Dem la 12%.

Ambele formațiuni mari au fost beneficiare ale mișcărilor electoratului, în toată perioada de campanie exitând o diferență de 10 puncte procentuale între conservatori și laburiști. Ultima cercetare You Gov, din 11 decembrie, arată însă că diferența pare să se reducă – ultimele estimări fiind de 43% pentru conservatori, 34% pentru laburiști.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Irina Avram