🇷🇴Cluj Napoca: O sală de sport proiectată greșit și care a costat 2 milioane de euro, stă închisă de la începutul anului școlar!

Una dintre grinzile de susținere a tavanului s-a crăpat și am luat decizia de a nu mai permite accesul în sală, pentru a elimina orice fel de risc, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.Sala de sport a Liceului George Coșbuc din Cluj-Napoca stă închisă de la începutul anului școlar din cauza unei grinzi de susținere a tavanului.

Conducerea instituției de învățământ a sesizat că respectiva grindă e fisurată și s-a curbat și, pentru a preîntâmpina orice fel de accident, sala a fost închisă.

Primăria așteaptă acum rezultatul unei expertize care să arate din ce cauză s-a produs deteriorarea și cât e de gravă. Viceprimarul Dan Tarcea precizează că respectiva expertiză va stabili și dacă problema are la bază o deficiență de proiectare sau una de execuție, pentru a ști cui îi va fi imputată valoarea reparației.

Pentru sala de sport de la Liceul Coșbuc urmează să primim rezultatele expertizei, ca să vedem cine a greșit, dacă a greșit proiectantul, în momentul în care nu a dimensionat corect grinzile, sau a greșit executantul și nu a făcut lucrarea conform proiectului. În orice situație, după ce vom avea expertiza, vom remedia problema apărută, pentru ca sala de sport să poată fi folosită de copilași. (Dan Tarcea)

Sala de sport de la Liceul George Coșbuc a fost inaugurată în 2014, iar construcția ei a costat aproximativ două milioane de lei.

În interior se pot disputa meciuri de handbal, baschet, volei și tenis, iar pe marginile terenului au fost amenajate și tribune care pot găzdui 90 de spectatori.

Pentru moment, Inspectoratul Școlar Cluj a căutat variante provizorii pentru elevii de la Coșbuc, iar șeful instituției, Valentin Cuibus, arată că a și găsit una:

Am stabilit că nu se mai desfășoară ore în sala de sport până când vom avea siguranță că nu există niciun risc pentru copiii care-și desfășoară activitatea acolo. Deocamdată s-a luat și măsura ținerii unor ore, atât cât este posibil, la sala de sport a Palatului Copiilor, care este pe strada Republicii, adică relativ aproape de “Coșbuc”. (Valentin Cuibus)

Reparațiile se anunță acum de trei ori mai scumpe decât construcția. Trebuie montate grinzi metalice, iar spargerea tavanului generează costuri suplimentare pentru refacerea instalației electrice, spun reprezentanții primăriei.

Virgil Poruțiu, director tehnic în Primăria Cluj-Napoca: „În jur de 6 milioane de lei, bani din bugetul local, urmând să recuperăm sumele cheltuite.”

Cu banii cheltuiți pentru reparația unei singure săli de sport primăria putea ridica mai multe, pentru că la Cluj-Napoca sunt o mulțime de școli care nu au.

Valentin Cuibus, inspector general școlar: „Sunt 11 unități care nu au practic săli de sport corespunzătoare, că e vorba de școli generale, de licee.”

Până acum, reprezentanții firmei care a construit sala de sport nu au putut fi contactați.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Ghicioi Mariana