🇷🇴După ani și ani, “Cumințenia Pământului” tot mai aproape de casă!

Ministerul Culturii a anunţat joi că a mai restituit 1,5 milioane de lei din donaţiile efectuate în cadrul subscripţiei publice pentru achiziţionarea sculpturii “Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, şi, potrivit avocatului Bogdan Grabowski, nu a avut loc o discuţie cu proprietarii de la preluarea mandatului de către noul ministru, informează News.ro.În anunţul făcut de MC se arată: “În ultima perioadă, Ministerul Culturii a restituit suma de 1.570.903,13 lei, iar, în momentul de faţă, suma totală returnată către persoanele fizice şi juridice este de 1.939.413,30 lei. Suma restituită până în acest moment reprezintă un procentaj de 35,76% din totalul donaţiilor efectuate în cadrul campaniei”.

Instituţia de stat precizează că va continua să restituie sumele colectate în subscripţia naţională pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului”.

“Cuminţenia Pământului” se află în prezent la Bruxelles, unde este expusă în cadrul Europalia până la începutul lunii februarie. “Contractul a fost făcut cu partea belgiană, cu cei de la Europalia. Proprietarii nu au vrut cu Institutul Cultural Român”.

Demersurile privind achiziţionarea de către stat a sculpturii “Cuminţenia Pământului” au început în urmă cu cinci ani.

După o serie de negocieri, pe 16 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a anunţat că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro, potrivit sursei citate.

Redactor Sava Drăghici articol publcat de Sonia Ivănescu