🇷🇴România: Limitele de poluare, depășite în București în 2019. Vezi detalii…

Cifrele oficiale comunicate prin sistemul de Monitorizare a Calității Aerului arată că limitele nivelului de poluare din Capitală au fost depășite pentru acest an.Mai mult decât atât, Greenpeace România arată că sistemul de monitorizare funcționează cu sincope majore, situație recunoscută de altfel și de autorități.

Două dintre stațiile de monitorizare a calității aerului din Capitală amplasate în centrul orașului funcționează cu întreruperi. Practic, stațiile trebuie să înregistreze valorile de poluare pentru fiecare zi a anului, dar în realitate pentru foarte multe zile nu sunt comunicate date. Chiar și așa, cu zeci de zile lipsă, valorile au fost depășite pentru acest an, cel puțin în ceea ce privește poluarea cu praf.

„Cele două stații din centrul orașului care monitorizează doar poluarea din trafic, B6 și B3, adică la Cercul Militar și pe bulevardul Mihai Bravu, sunt cele mai importante, fiind cele mai centrale, mai ales B6, dar au foarte multe întreruperi. Cel puțin la PM10, pulberi în suspensie (praf), și la dioxid de azot lipsesc date. Pentru praf ai voie la 35 de depășiri pe an, adică 35 de zile în care se depășesc valorile limită, respectiv media de peste 50 ug/m3 (50 de micrograme pe metru cub) pe o zi. Ca atare, dacă ai 35 de astfel de zile cu depășiri se consideră că ai o problemă cu praful. Ei bine, la B3 s-au atins deja 39 de zile și la B6 sunt 25 de depășiri, dar au avut peste 50 de zile de întrerupere, și e curios ce s-a întâmplat în acele zile pentru care nu există date”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România. În concluzie, chiar și cu zeci de zile pentru care nu s-au comunicat date, limita anuală pentru 2019 a fost oricum depășită în centrul Bucureștiului.

Mai mult, pentru anumite zile din acest an, potrivit datelor publicate prin sistemul de monitorizare  gestionat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, valorile de poluare au fost aproape duble față de limita admisă.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Ghcioi Mariana