🇺🇦Ucraina: Kievul a extins cu 1 an, Autonomia limitată a regiunilor separatiste…

Parlamentul de la Kiev a extins joi, cu un an, reglementarea ce conferă autonomie limitată regiunilor controlate de separatişti din estul ţării.“Statutul special” al acestor regiuni a fost adoptat în 2014.

Conflictul din estul Ucrainei izbucnit în 2014 s-a soldat cu moartea a circa 13.000 de oameni, a lăsat o bună bucată din Ucraina sub controlul separatiştilor susţinuţi de Moscova şi a agravat cea mai mare fisură între Est şi Vest de la sfârşitul Războiului Rece, scrie Agerpres.

Legea care acordă extinderea “este menită să creeze oportunităţi suplimentare pentru implimentarea legislaţiei pentru reglementarea paşnică a situaţiei în unele zone din regiunile Doneţk şi Lugansk”, a declarat unul dintre parlamentarii ucraineni înainte de vot.

Statutul le permite regiunilor să-şi formeze propriii procurori, instanțe şi forţe ale poliţiei şi să organizeze alegeri locale.

Acordul pentru extinderea legii asupra statutului special al acestor regiuni a devenit una dintre condiţiile pentru acordul pe care liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei l-au încheiat în timpul întrevederii lor săptămâna aceasta la Paris.

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au stabilit, de comun acord cu președintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu cancelarul german Angela Merkel, implementarea unui armistiţiu complet în regiunile separatiste ucrainene și un schimb total de prizonieri.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai