🇬🇧🇪🇺Brexit-ul a Învins Europa! Boris Johnson – Victorie Zdrobitoare in alegerile legislative anticipate!

Datele exit-poll-ului arată un rezultat foarte bun pentru conservatori, care ar fi obținut 368 de mandate, urmați de laburiști și cei din Partidul Național Scoțial, cu 191, respectiv 55 de mandate.Conservatorii lui Boris Johnson obțin o victorie zdrobitoare – majoritate absolută – în Parlamentul de la Londra în urma alegerilor legislative anticipate, potrivit exit-pollurilor ale căror rezultate au fost anunțate la închiderea urnelor din Marea Britanie.

Este cea mai mare victorie obținută de conservatori din 1987 încoace. 

Pe de altă parte, pentru laburiști este cel mai slab rezultat obţinut de acest partid în ultimele decenii (mai precis, în ultimii 84 de ani), iar soarta lui Jeremy Corbyn în fruntea formaţiunii se anunţă incertă.  În prezent, laburiștii aveau 262 de locuri în Parlament, acum au pierdut 71.

Un alt fapt semnificativ, deși pare un vot în favoarea Brexitului, partidul Brexit al lui Nigel Farage nu a obţinut nici un mandat.

În Parlamentul de la Londra mai intră liberal-democrații, cu 13 mandate, în timp ce Verzii vor avea un mandat.

Secretul succesului lui Boris Johnson

Este o victorie foarte importantă pentru Boris Johnson, care pare să aibă toate șansele să-și țină acum promisiunea și să ducă Marea Britanie rapid spre Brexit, așa cum a promis.

Boris Johnson a convocat scrutinul după ce fostul legislativ de la Londra a refuzat să aprobe acordul negociat de el pentru ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

Speranțele lui Johnson – ca rezultatul de la urne să îi permită aplicarea înţelegerii încheiate cu Uniunea Europeană – par să se fi îndeplinit, iar rezultatul arată că a câștigat pariul politic. 

Fapt neobișnuit pentru Marea Britanie, a fost a doua rundă de alegeri anticipate din ultimii doi ani și jumătate. Cu toate acestea, prezența la vot a fost destul de mare, iar oamenii au stat chiar la cozi pentru a vota.

Boris Johnson a anunțat, deja, că va trece prin Parlament acordul de Brexit negociat cu Bruxellesul şi care prevede punerea în practică a „divorțului” de Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

Cu toate acestea, Brexit-ul nu se va produce brusc, deoarece acordul prevede o perioadă de tranziţie pentru a atenua şocul ieşirii Marii Britanii din UE.

Ce spune Boris Johnson despre românii din Regat

Premierul Marii Britanii a vorbit într-un interviu citat de Agerpres, despre planurile românilor care sunt stabiliți în Regatul Unit.

„Românii sunt membri extrem de valoroși ai societății noastre, îi iubim, au o contribuție uriașă la economia Regatului Unit, la cultura britanică. Am fost primar al Londrei. Când mergi prin Londra, vezi o mulțime de magazine românești, români care lucrează în toate domeniile. Credem că sunt jumătate de milion de români în Regatul Unit. Am fi nebuni să îi lăsăm să plece înapoi în România”, a declarat Boris.

Premierul britanic a mai adăugat în cadrul unui interviu că Marea Britanie vrea să-i păstreze pe români, să se asigure că ei se simt în siguranță și că drepturile lor sunt protejate.

„După Brexit, vrem să protejăm drepturile românilor în Marea Britanie. Să garantăm aceste drepturi și să ne asigurăm că sunt garantate de instanțele din Regatul Unit. Însă, aceste instanțe vor putea de asemenea să fie atente la jurisprudența, la dreptul Curții Europene de Justiție. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că cetățenii români din Regatul Unit se simt în siguranță”, a mai spus Johnson.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu