🇬🇧Brexit: Primele proteste împotriva lui Boris Johnson! Protestarii se îndreaptă spre Parlamentul Britanic!

Sute de protestatari zgomotoşi au mărşăluit vineri prin centrul Londrei pentru a protesta împotriva rezultatului alegerilor din Marea Britanie, strigând ‘Boris Johnson nu e premierul meu’ şi ‘Boris, Boris, Boris: Afară, afară, afară’, relatează Reuters.Protestatarii, afişând pancarte pe care se putea citi ‘Să sfidăm conducerea conservatoare’ şi ‘Refugiaţii sunt bineveniţi’, au mărşăluit rapid de la reşedinţa premierului din Downing Street şi până în Trafalgar Square şi mai departe spre cartierul teatrelor, blocând traficul şi sub supravegherea unor masive dispozitive de poliţie.

Vineri dimineața, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat “mulțumirea față de rezultatul obținut acolo în sensul că există acum o majoritate clară care, sperăm noi cu toții, va finaliza Brexitul, cu Acord, evident”.

Întrebat la ce trebuie să se aștepte românii din Marea Britanie după Brexit, Klaus Iohannis a declarat că rezultatul este “foarte bun” pentru românii din Marea Britanie “fiindcă premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit și cred că doresc și în continuare, să realizeze Brexitul, dar cu Acord, acel acord negociat cu Uniunea Europeană, un acord bun care îi protejează pe românii noștri, le acordă drepturi semnificative și de asta am spus de multe ori și acum se pare că ne apropiem de această soluție: cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu Acord și spre asta ne îndreptăm”. 

***

Potrivit sondajului, Partidul Conservator este creditat să obțină 368 din cele 650 de mandate în Parlament, transmite BBC. Dacă rezultatele sondajului vor fi confirmate de numărarea efectivă a voturilor, care se va finaliza în această noapte, Johnson și Partidul Conservator aflat sub conducerea sa vor obține o victorie zdrobitoare – cea mai importantă de la Margaret Thatcher încoace, în timp ce Partidul Laburiștilor conduși de liderul de stânga al Opoziției, Jeremy Corbyn, va suferi cea mai mare înfrângere din ultimii 40 de ani – relatează BBC.

Partidul avea nevoie de doar 322 de mandate pentru a controla Camera Comunelor și a merge “cu maximă viteză către Brexit” – notează The Washington Post. Partidul premierului Boris Johnson pare că a câștigat a majoritate puternică, decisivă a locurilor parlamentare în alegerile de joi, scrie Washington Post, menționând că sondajul este de încredere.

“Majoritate absolută pentru Boris Johnson în alegerile din Marea Britanie” – titrează Le Monde, adăugând că victoria îi va permite premierului britanic să realizeze Brexit până la finalul lunii ianuarie 2020. Pariul părea nesigur, însă rezultatul fără drept de apel în favoarea șefului conservatorilor pune capăt celor trei ani de saga, care a slăbit țara, precum și unui mariaj tumultos, timp de 47 de ani, între Regatul Unit și Uniunea Europeană – notează publicația franceză.

Partidul Laburist (condus de Jeremy Corbyn) ar obține191 mandate (232 în 2017), Partidul Naționalist Scoțian (SNP) 55 din cele 59 de mandate rezervate Scoției (35 în 2017), Partidul Liberal Democrat 13 (12), alții 23. Astfel de cifre ar însemna cel mai bun rezultat al Partidului Conservator din 1987 și cel mai slab rezultat al Partidului Laburist din 1935 – transmite Radio France International.  

Vineri, prim-ministrul a cerut să se pună capăt diviziunilor privind Brexit-ul care au măcinat Marea Britanie în ultimii trei ani şi jumătate.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Emilian Ionescu