🇷🇴București: O nouă amânare pentru Metroul din Drumul Taberei!

Magistrala 5 Eroilor-Drumul Taberei va fi pusă în funcţiune abia în iunie 2020. Acelaşi termen de punere în funcţiune a fost avansat şi de premierul Ludovic Orban la sfârşitul lunii noiembrie.“Faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, veniturile totale rectificate prezintă o reducere cu 53,60%, cheltuielile sunt reduse cu 55,28% pierderea brută fiind redusă cu 66,26%. Rectificarea, prin reducerea veniturilor totale este cauzată de nepunerea în funcţiune a obiectivului de investiţii Magistrala V. Cheltuielile de natură salarială, câştigul mediu lunar pe salariat prezintă diminuări ca urmare a reducerii numărului de personal, din cauza decalării termenului de punere în funcţiune a Magistralei V ( iunie 2020)”, se arată în nota de fundamentare consultată de news.ro.

Sindicaliştii cred însă că noul termen e foarte optimist. Ei spun că va mai dura până ce legenda metroului poate deveni realitate.

Numărul de personal prognozat la finele anului este de 4.914 angajaţi, faţă de 5.861 salariaţi, cât arăta planul iniţial în proiectul de venituri şi cheltuieli.

Licitațiile pentru magistrala 5 a metroului bucureștean au început în 2008. În 2012 au început și lucrările pentru tronsonul Râul Doamenei-Eroilor, iar primul termen de finalizare a fost anul 2015. În urmă cu câteva luni, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, promitea că metroul va circula de la sfârșitul acestui an.

Pe de altă parte, nu se mai vorbește de ani buni despre planurile pentru realizarea celui de al doilea tronson al magistralei 5, cel dintre Eroilor și Pantelimon.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Este inadmisibil să dezinformezi, un prim-ministru sau un ministru să dezinformeze opinia publică spunând că această magistrală M5 poate fi dată în folosință la sfârșitul anului 2019.

Am primit, sub semnătura fostului director Aldea și a doamnei director Miclăuș, un grafic asumat care, arată că putem da în folosință această magistrală M5 undeva la mijlocul anului 2020. Semnătura pusă pe un document care nu poate fi validată în teren înseamnă semnătura pusă pe actul de demisie”.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Irina Avram