🇷🇴Guvernul Orban scumpește carburanții după ce anunțase ieftinirea lor!

Ministerul Finanţelor a decis care vor fi noile taxe aplicate la pompă.De la anul, carburanții se scumpesc din cauza majorării accizelor. Specialiştii estimează că un plin de combustibil va fi mai scump cu 3 până la 4 lei.

Scumpirea carburanţilor va produce efecte în lanţ în toată economia. În privința țigărilor, vom vedea scumpiri chiar și de 50 de bani pentru un pachet, pentru că accizele vor crește de la 1 ianuarie 2020.

Accizele cresc pentru că nivelul lor este actualizat în funcție de inflație și cum anul acesta am avut scumpiri pe toată linia, atunci nivelul accizelor este stabilit la unul superior față de cel de acum. În cazul benzinei și motorinei, taxele pe accize înseamnă 50-60 la sută din prețul final pe care noi îl plătim la pompă.

O veste bună, în sensul schimbării radicale a situației, ar putea veni de la președintele Klaus Iohannis. Pe masa acestuia se află o lege care prevede eliminarea supraccizei la carburanți. Dacă președintele va promulga această lege, în timp util, atunci am putea să nu mai avem deloc scumpiri la pompă.

Supraacciza la carburanți are o valoare de șapte eurocenți pe litru. Ea a fost introdusă în 2014, a fost scoasă la începutul lui 2017 și apoi reintrodusă, în toamna aceluiași an, dar taxa nu a mai fost exprimată în euro, ci în lei. Acest lucru s-a întâmplat întrucât Guvernul a schimbat atunci modul de calcul al accizelor la carburanți, anume în moneda naționala, leul.

Atunci, această supraacciză a fost de 32 de bani pe litru. Serviciul de monitorizare a pieței carburanților din UE, în momentul de față, exprimate în euro, accizele sunt în România de 427 de euro la 1.000 de litri de benzină și 397 de euro la 1.000 de litri de motorină. Evident, la aceste niveluri a contribuit și deprecierea leului față de euro din ultimii ani.

Anularea supraaccizei, exact la valoarea care a fost introdusă, înseamnă de fapt extragerea a șapte cenți pe litru din acciză. Ceea ce înseamnă o scădere a accizei cu 70 euro pentru 1.000 de litri de benzină sau motorină. Astfel, după reducerea cu această valoare, România va avea accize de 357 de euro pentru 1.000 de litri de benzină și de 327 de euro pentru 1.000 de litri de motorină. Ceea ce nu ar fi permis. întrucât sistemul de taxare al carburanților în Uniunea Europeană impune un nivel minim al accizei pentru toate statele membre ale Uniunii.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Emilian Ionescu