🇷🇴🦠🧬💉Constanța: S-au înmulţit cazurile de hepatită de tip A…

Stare de alertă în Constanţa! S-au înmulţit cazurile de hepatită de tip A.Au fost înregistrate 33 de cazuri de noi îmbolnăviri în ultimele două săptămâni, la copiii sub 14 ani, informează B1 TV. Asta deşi Primăria Municipiului Constanţa a alocat peste 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de materiale dezinfectante şcolilor.

În luna decembrie, 37 pacienţi au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa cu diagnosticul de Hepatită de tip A. În 33 dintre cazuri este vorba despre copii cu vârsta de până la 14 ani.

În aceste condiţii, Primăria Municipiului Constanţa a alocat fonduri pentru achiziţia de materiale dezinfectante în şcoli, dar se pare că directorii instituţiilor de învăţământ au făcut altceva cu banii.

„Unităţile şcolare au autonomie, noi le repartizăm sumele, dar întreaga procedură de achiziţie le aparţine. Sper ca în termen foarte scurt unităţile şcolare să achiziţioneze materialele dezinfectante şi să execute lucrările de primă urgenţă la care s-au angajat. Am alocat unităţilor de învăţământ peste 1,6 milioane de lei, atât pentru achiziţia materialelor igienico-sanitare cât şi pentru cheltuieli materiale şi de investiţii urgente ce pot fi realizate până la sfârşitul anului. Aş vrea ca până la sfârşitul anului, toate unităţile şcolare să fie dotate cu dezinfectant”, spune Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa.

Edilul Constanţei s-a arătat contrariat de reacţiile părinţilor, care dau vina pe primărie pentru faptul că nu s-au cumpărat consumabile şi dezinfectanți în şcoli. Acesta spune că nu este treaba lui să cumpere săpun şi hârtie igienică sau să zugrăvească în şcoli. Decebal Făgădău a prezentat şi documente pentru a arăta cum fucţionează finanţarea unităţilor şcolare şi pentru a arăta că dezinfectarea din instituţiile şcolare nu se află în responsabilitatea primăriei.

Hepatita de tip A este cunoscută şi sub numele popular de Boala Mâinilor Murdare, de aceea medicii specialişti recomandă să respectăm regulile de igienă personală pentru a evita riscul de îmbolnăvire.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Sonia Ivănescu