🇷🇴Patriarhul României a primit Titlul de Cetățean de Onoare al Bucureștiului!

Gabriela Firea a oferit, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti.Ceremonia a avut loc la Reşedinţa Patriarhală, informează basilica.ro.

Am imensa onoare să înmânez titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti – capitala României, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, a afirmat Gabriela Firea în momentul în care i-a oferit distincţia Preafericirii Sale.

Primarul Bucureştiului a menţionat că a făcut „din tot sufletul” propunerea către Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru acordarea distincţiei şi a reamintit „contribuţia imensă a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la spiritualitatea şi educarea poporului român”.

Oficialul a evidenţiat sprijinul Patriarhului Daniel „pentru toate categoriile vulnerabile, pentru copii, vârstnici, bolnavi, pentru familii” amintind „toată implicarea în viaţa societăţii noastre româneşti şi a comunităţii din capitala României”.

„Pentru toate aceste lucruri gestul nostru este prea mic, iar cuvintele prea sărace. Simbolul este important însă”, a concluzionat primarul Gabriela Firea.

Această onoare nu este acordată doar nouă, ci şi Bisericii Ortodoxe Române pentru că împreună cu toţi colaboratorii de la Centrul Eparhial şi de la Centrul Patriarhal am încercat să aducem o contribuţie la dezvoltarea culturală, spirituală, socială a capitalei în timpul patriarhatului de acum”, a declarat Patriarhul Daniel.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulțumit pentru acordarea acestui titlu simbolic, dar şi pentru întreaga colaborare fructuoasă a Patriarhiei Române cu Primăria Generală.

„Sunt foarte recunoscător pentru acest titlu deosebit, dar această onoare nu este doar a noastră, ci şi a Bisericii Ortodoxe Române, pentru că împreună cu toţi colaboratorii de la Patriarhie, am încercat să aducem o contribuţie la dezvoltarea spirituală, culturală, socială a Capitalei. În mod deosebit vă mulţumim şi pentru frumoasa cooperare pe care am avut-o până acum, în baza protocolului pe care Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor l-au semnat cu Primăria Generală a Capitalei în domeniul cultural, social-filantropic şi edilitar. De asemenea, apreciem cu multă recunoştinţă contribuţia pe care Primăria Generală şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti au avut-o la construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Toate acestea ne angajează şi mai mult în prezent şi în viitor pentru că nu se poate pretinde de la un oraş să fie din ce în ce mai frumos, dacă nu contribuim fiecare dintre cetăţeni, în special cei ce au responsabilitatea conducerii instituţiilor administrative şi culturale”, a spus Preafericirea Sa.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât acordarea titlului de Cetăţean de Onoare Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa ordinară din data de 31 ianuarie 2019.

Pe diploma primită de Patriarhul Daniel sunt scrise și motivele pentru care i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului: ”în semn de recunoaștere a activităților pastoral-misionare, liturgice, culturale și social-filantropice desfășurate pe plan național și internațional”.

La rândul său, Patriarhul Daniel a precizat că este „foarte recunoscător pentru acest titlu deosebit” care aparţine deopotrivă şi Bisericii.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu