🇸🇩Sudan: Fostul preşedinte sudanez Omar al-Bashir, condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie!

Un tribunal din Khartoum l-a condamnat sâmbătă pe fostul preşedinte sudanez Omar al-Bashir la doi ani de detenţie într-un centru de reabilitare, pentru îmbogăţire ilicită şi trafic de valută, aceasta fiind prima sentinţă decisă împotriva fostului dictator înlăturat de la putere în aprilie printr-o lovitură de stat militară, relatează agenţia EFE potrivit Agerpres.El a fost găsit vinovat pentru deţinere ilegală de valută după ce la reşedinţa sa a fost descoperită suma de şapte milioane de euro, la câteva zile după ce a fost înlăturat de la putere. Sentinţa anunţată sâmbătă prevede şi confiscarea acestor bani.

Fostul preşedinte sudanez a recunoscut că a primit 25 de milioane de dolari din partea prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, precum şi alte fonduri din alte surse, dar a susţinut că nu a folosit aceşti bani în folosul său personal, astfel că a respins acuzaţiile împotriva sa.

În urma protestelor din întreaga ţară, în luna aprilie armata l-a înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat pe Omar al-Bashir, care cu 30 de ani în urmă a ajuns la putere tot printr-o lovitură de stat militară.

El se află în arest de când a fost înlăturat din funcţie şi în luna mai a fost inculpat de asemenea pentru incitare şi implicare în uciderea unor protestatari. Fostul preşedinte a fost inculpat încă de când se afla la putere şi de Curtea Penală Internaţională pentru genocid în regiunea Darfur.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Emilian Ionescu