🐑🇷🇴Alertă în Marea Neagră! Oile de pe nava eşuată ar putea răspândi antraxul…

Oile de pe nava eşuată în Marea Neagră, lângă portul Midia din judeţul Constanţa pot răspândi antraxul.Biologii români au avertizat că animalele, care s-au înecat acum trei săptămâni şi care n-au fost încă recuperate, se vor dezmembra în curând. Acesta este un pericol atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru organismele din mediul acvatic.

“Aceasta poate să ducă, în câteva săptămâni, la un fenomen de anoxie, de dispariție a oxigenului din zona respectiva, și acest fenomen e însoțit de mortalitatea tuturor organismelor marine din corpul de apă respectiv”, a spus Răzvan Popescu Mireceni, biolog român. 

Operaţiunea de evacuare a navei eşuate presupune costuri enorme, iar până acum nimeni nu şi le asumă. În plus, pentru cele 180 de animalele salvate, care au supravieţuit încă nu s-a găsit cineva care să le adopte. Adevăratul proprietar a fugit imediat după accident.

“Avem 180 de berbeci, care au supravieţuit, pentru care nu se cunoaşte care este proprietarul. Ei sunt cazaţi în ferma de unde au plecat, ferma unui cetăţean arab. Pentru o chestie atât de simplă nu s-a găsit soluție. Ce să mai vorbim de milioane de euro care ar trebui cheltuiți pentru scoaterea acestei nave”, a declarat Kuki Bărbuceanu, președinte ARCA. 

Nava cu peste 14.600 de oi la bord, care urma să ajungă în Libia, a eşuat la sfârşitul lunii noiembrie, în apropiere de portul Midia Năvodari. Vaporul sub pavilion Palau, o ţară insulară din Oceanul Pacific, s-a înclinat şi a ajuns pe jumătate în apă. Doar câteva sute dintre animale au fost salvate, restul s-au înecat. Pierderile economice depăşesc 600 de mii de euro. Autorităţile române cercetează circumstanţele în care s-a produs accidentul. O ipoteză luată în calcul este supraaglomerarea.

Potrivit unui documentar BBC, Marea Neagră este una dintre cele mai poluate din Europa, fiind considerată de zeci de ani un coş de gunoi al Estului continentului.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai