💊Speranță pentru bolnavii de leucemie: A apărut un nou medicament, fără reacțiile toxice ale tratamentelor actuale…

Un studiu publicat de New England Journal of Medicine susține că oamenii de știință au dezvoltat un medicament care poate trata leucemia mieloidă cronică fără reacțiile adverse provocate de tratamentele aplicate până în prezent, arată Daily Mail, conform Mediafax.Cercetătorii au testat un nou medicament pe 150 de pacienți afectați de leucemie și afirmă că rezultatele studiului indică faptul că substanțele sunt tolerate mai bine decât în cazul tratamentelor actuale. Medicamentele existente atacă celulele sănătoase, în timp ce noul tratament ar viza cu mai mare acuratețe numai celulele afectate de boală.

Este pentru prima dată când medicamentul numit Asciminib este testat pe pacienți umani.

Medicamentele pentru leucemia mieloidă cronică sunt asociate în prezent cu vărsături, diaree și dureri musculare și, după un timp, nici nu își mai fac efectul.

Cercetătorii spun că ar fi vorba despre o ”revelație” în tratarea leucemiei mieloide cronice (LMC), care afectează mai ales persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani.

Asciminib încetinește cancerul de sânge prin blocarea enzimelor care sunt considerate responsabile de dezvoltarea cancerului, numite kinaze, făcând parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai kinazei.

Medicii din întreaga lume au fost entuziasmați și în anii ’90 de crearea primului inhibitor al tirozin kinazei (TKI), imatinib.

Co-autor al studiului, profesorul Tim Hughes, de la Institutul de Cercetări Medicale și Sănătate din Australia de Sud, afirmă că medicamentul a schimbat viața pacienților afectați de boală.

Până la 95% dintre pacienții cu tratați cu TKI pot suferi reacții adverse de la medicamentele lor pentru cancer, deși experiențele variază de la pacient la pacient.

Efectele secundare pot fi severe și includ condiții care pot pune viața în pericol, cum ar fi insuficiența cardiacă și crize hepatice.

Profesorul Hughes a afirmat dacă noul medicament este dezvoltat cu succes și pus în circulație, acesta ar fi cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani în tratamentul leucemiei.

Alasdair Rankin, directorul cercetării pentru fundația umanitară Bloodwise, a declarat că ar fi „uimitor” și „salvator” pentru unii pacienți să poată avea o opțiune suplimentară.

”Este îngrijorător că multe persoane rămân fără opțiuni”, a arătat savantul.

„Un tratament ca acesta pare să fi fost eficient. Este un proces care se află la început, astfel încât abia se stabilește dacă este toxic sau nu”.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai