🇷🇴🇭🇺Viktor Orban: “Le mulțumesc românilor pentru sprijinul oferit revoluţiei din 1956 din Ungaria”

Aflat sâmbătă seara, la Timişoara, unde a participat la o serie de evenimente dedicate Revoluţiei Române organizate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit despre o Europă Centrală nouă. Viktor Orban a evocat şi scânteia Revoluţiei din România, care a fost aprinsă la Timişoara, şi le-a mulţumit românilor care au sprijinit Revoluţia maghiară din 1956.

Viktor Orban a lansat un apel la construirea unei noi Europe Centrale, care să fie o regiune competitivă, în care muncitorii din Europa Occidentală vor veni pentru a se angaja. El a adresat o invitaţie

României de a se angaja alături de Ungaria în acest proiect ambiţios, informează B1 TV.

„Ungaria vrea să producă cu tehnologia cea mai avansată în lume, Ungaria vrea să fie una dintre ţările cele mai sigure în lume, vrem ca munca Ungariei să nu fie una dintre cele jefuite de comunism. Credem că acest ţel poate fi înfăptuit cu vecinii noştri, inclusiv cu România, să construim o nouă Europă Centrală care să fie o regiune competitivă, una dintre cele mai competitive ale lumii, acolo unde forţele noastre să fie legate de cale ferată rapidă şi marea noastră problemă va fi ce să ne facem cu muncitorii care vin din Eurpopa Occidentală să se angajeze la noi”, a declarat Viktor Orban, care a adăugat că mulţi nu cred în acest ţel, dar că nici în 1989 oamenii nu credeau că e posibilă căderea comunismului.

Premierul maghiar a evocat, în acest sens, rolul jucat de Timişoara în declanşarea revoluţiei anticomuniste din România.

„În secolul XIX Timişoara a fost unul dintre motoarele de dezvoltare ale Ungariei. Un alt moment de importanţă mondială l-a trăit Timişoara în 1989. Timişorenii, cetăţeni ai României au lansat revolta, spunând că ne vom redobândi libertatea. Lumea are două probleme. Una este că nu crede că e posibil, a doua e că crede ce nu este posibil. În 89 lumea nu a crezut că e posibil ca oamenii să se revolte împotriva comunismului. După cum se spune, nu e posibil ca mămăliga să expodeze, dar s-a putut aşa ceva, s-a demonstrat că românii şi maghiarii sunt în stare să facă front comun”, a declarat Viktor Orban.

Premierul maghiar le-a mulţumit, de asemenea, românilor pentru sprijinul oferit revoluţiei din 1956 din Ungaria.

„Românii au fost cei care au sprijinit revoluţionarii maghiari din 1956 şi dorim să le mulţumim. Politica mondială, în 40 de ani nu a crezut posibilă căderea comunismului. Locuitorii României au dovedit că nu e posibil niciun compromis şi au demonstrat că distrugerea comunismului este posibilă doar cu revoltă populară. Am ştiut că dacă e să primim cadouri, cadoul nu putea veni decât de la Dumnezeu, să putem să luptăm, să avem curaj să luptăm”, a spus Orban.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Emilian Ionescu