🇷🇴Scandalul în jurul Băncii de Gene Buzău pare că este departe de a fi stins…

Scandalul în jurul Băncii de Gene Buzău pare că este departe de a fi stins. Printr-un comunicat de presă redactat duminică, Ministerul Agriculturii îi acuză pe cercetătorul buzoian și pe foștii guvernanți deopotrivă că induc în eroare opinia publică atunci când omit să spună că în România există deja o bancă de gene la Suceava.

Ministerul Agriculturii a emis în cursul zilei de duminică un comunicat prin care explică motivul înlocuirii lui Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău cu Adrian Chesnoiu.

Lipsa unei strategii de dezvoltare ar fi principalul motiv pentru aducerea lui Chesnoiu de la AFIR în conducerea Băncii de Gene din Buzău, instituție care ”la acest moment este un proiect nefuncțional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă și mai ales fără să țină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională”.

Potrivit comunicatului de presă, decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituții din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Având în vedere că din luna septembrie 2019, de când a luat ființă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău și până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, așa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se așteaptă de la noul director, Adrian Ionuț Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Actuala conducere a Ministerului Agriculturii își acuză predecesorii că încearcă să propage în spațiul public ”informații menite să ducă în eroare opinia publică, întrucât la momentul fundamentării înființării Bancii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională, ba mai mult fosta conducere a adoptat H.G. 112/2018 prin care Banca de Gene Suceava trecea din subordinea MADR, în subordinea A.S.A.S.”.

”Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncțional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă și mai ales fără să țină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională care nu a fost menționată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019”, mai scrie în comunicatul M.A.D.R..

Ministerul Agriculturii mai precizează că în ceea ce-l privește pe Costel Vânătoru, acesta poate în continuare să își pună în valoare cunoștințele în vederea dezvoltării sectorului legumicol național, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău.

În cursul zilei de duminică a fost organizat la Buzău un miting, la care au participat peste 500 de persoane care au vrut să-și arate susținerea pentru cercetătorul Ciostel Vânătoru.Acțiunea de protest a fost organizată de primarul Buzăului, Constantin Toma, prima parte a manifestației fiind transmis live pe pagina de Facebook a primăriei.

Inițiatorul protestului, primarul Constantin Toma, a fost primul care a urcat pe scenă, după care a invitat la microfon mai multe persoane care au criticat decizia guvernului PNL.Aceștia s-au folosit scena și instalația de sonorizare care fusese montată pentru „Târgul de Crăciun” din Piața Dacia. Participanții la adunarea publică s-au amestecat printre figurinele și căsuțele cu bunătăți din târg.

În partea a doua a protestului, participanții au plecat într-un marș pe Bulevardul Nicolae Bălcescu înspre Prefectură și apoi către Banca de Gene, care are sediul în Parcul Crâng.Costel Vânătoru nu a participat la miting, pentru a nu lăsa locul unor interpretări. A ținut să le mulțumească celor care îl susțin în demersul său pe care îl descrie ca fiind unul pur științific.

Cercetătorul Costel Vânătoru a fost îndepărtat de la conducerea Băncii de resurse genetice vegetale, unitate aflată în curs de organizare, și înlocuit cu directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani.

Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro.

Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Irina Avram