🇨🇭Elveția: Incepe primul forum mondial privind refugiații!

După eșecul celui de-al 25-lea Summit climatic organizat la Madrid, luni, 16 decembrie, a început primul summit al Forumului mondial privind refugiații la sediul Oficiului Națiunilor Unite, de la Geneva, cu impact mediatic redus și cu puține speranțe de schimbări reale pentru cei 70 de milioane de persoane refugiate care există în prezent în întreaga lume.Pe planeta noastră avem peste 70 de milioane de persoane refugiate care au fost nevoite să-și părăsească țările din cauza războiului, conflictelor și persecuțiilor. Peste 25 de milioane sunt considerați refugiați, deoarece au trecut granițele internaționale și nu se pot întoarce în țările lor.

„Ne aflăm intr-un deceniu marcat de migrări in masa, în care numărul refugiaților a scăzut”, explică Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Obiectivul întâlnirii organizat în comun de UNHCR și Elveția este realizarea de noi abordări și angajamente pe termen lung ale diverșilor actori pentru a ajuta refugiații și comunitățile care îi găzduiesc.

În următoarele trei zile, până miercuri 18, primul forum mondial privind refugiații va reuni șefi de stat și guvern, responsabili pentru agențiile ONU, instituții internaționale, organizații de dezvoltare, companii, reprezentanți ai societății civile și unii refugiați, în Palais des Nations, situat în acest oraș elvețian.

Cazul Americii Centrale

America Latină înregistrează, de asemenea, niveluri istorice de migrație forțată din cauza crizelor in diferitele regiuni ale continentului. Până la sfârșitul anului 2018, trei din zece țări din care provin cei mai mulți solicitanți de azil din întreaga lume sunt latino-americani: Venezuela, El Salvador și Honduras.

“În America Centrală avem peste 380.000 de oameni care au solicitat refugiu cu o creștere de 25% față de medie în ultimul an”, explică reprezentantul UNHCR pentru America Centrală și Cuba, Giovanni Bassu, pentru News24Ro

“La început au locuit mai ales în Statele Unite, dar acum locurile au fost diversificate și, de exemplu, în Mexic, a fost o creștere de 125%, iar în Europa de 122% prezența americanilor centrali, deși majoritatea rămân în țări Vecine din America Centrală “, detaliază Bassu în timp ce emite o alertă:„ Este o situație foarte îngrijorătoare “.

Majoritatea oamenilor care fug din El Salvador, Honduras și Guatemala fac acest lucru din cauza violenței și nesiguranței pe care Statul nu este în măsură să o controleze. Extorsiunile cauzate de bandele organizate și prezența traficanților de droguri care operează cu o impunitate notabilă împing majoritatea migranților și micilor întreprinzători să părăsească țara.

Cazul Nicaragua este unic. De la criza politică provocată din 18 aprilie 2018, există peste 80.000 de solicitări de refugiu “în special în Costa Rica și Panama, care a fost copleșită de refugiați , deoarece anul precedent abia a avut 8.000 de solicitări”, explică Bassu.

Acțiuni concrete

„În această săptămână, în cadrul primului Forum mondial privind refugiații, trebuie să ne concentrăm toate eforturile pentru următorul deceniu pentru a ne baza pe ceea ce am învățat și a ne angaja în acțiuni concrete de sprijinire a refugiaților, precum și țările și comunitățile care ii găzduiesc. Acest forum este o oportunitate de a arăta și reafirma angajamentul nostru colectiv față de Pactul global asupra refugiaților, în conformitate cu spiritul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de a nu lăsa pe nimeni în urmă ”, a explicat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, în prezentarea publicată pe site-ul propriu al evenimentului.

Pactul global privind refugiații deschide calea pentru ca toată lumea să participe și să-și asume responsabilitățile, inclusiv guvernele de la toate nivelurile, sectorul privat, agențiile de dezvoltare și instituțiile financiare, societatea civilă, grupurile religioase și refugiații înșiși.

În cadrul Forumului, vor avea loc evenimente speciale cu privire la situația refugiaților și a migranților din Venezuela, precum și în cadrul răspunsului la migrația forțată în America Centrală (Cadrul Integral Regional pentru Protecție și Soluții, cunoscut sub numele de MIRPS).

Forumul va explora, de asemenea, modul în care răspunsurile umanitare și de dezvoltare se pot completa reciproc. În plus, ca exemplu al relevanței crescătoare a sectorului privat, peste 100 de companii și fundații vor participa și își vor prezenta angajamentele pentru locuri de muncă, finanțare și alte tipuri de ajutor pentru refugiați.

Forumul este organizat în comun de UNHCR și Elveția, precum și de Germania, Costa Rica, Etiopia, Pakistan și Turcia, în calitate de co-convenționari.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Drăgan Marius corespondent WordPress la Geneva