🇫🇷Franța: Ministrul francez însărcinat cu reforma pensiilor și-a dat Demisia!

Înaltul comisar francez pentru reforma pensiilor, Jean-Paul Delevoye, care avea gradul de ministru, și-a dat demisia în urma scandalului pentru că nu a declarat ca deținea 13 funcții – în mare parte onorifice, dar două foarte bine plătite – care s-au combinat în companii și instituții, împotriva legislației privind incompatibilitățile și conflictele de interese. Demisia lui Delevoye, în vârstă de 72 de ani, este o lovitură pentru guvern și președintele Emmanuel Macron în pulsul cu care au luptat aproape două săptămâni cu sindicatele și în plină grevă generală care paralizează Franța de o săptămâna.

Situația lui Delevoye a fost nesustenabilă după dezvăluirile jurnalistice despre „uitarea” lui acumulată. În anunțul său de demisie, acceptat imediat de Macron, comisarul deja eliminat a spus că a ales să plece pentru a nu fi un obstacol în calea proiectului reformist.

De la Palatul Elysee i-au mulțumit lui Delevoye pentru serviciile oferite, și au evidențiat onestitatea și buna credință, în ciuda greșelii de a nu declara funcțiile pe care le deținea. Un înlocuitor va fi ales cât mai curând posibil.

Este clar că cazul a agravat poziția politică și morală a Guvernului și Macron în fața opiniei publice. Partidele de opoziție și sindicatele au insistat că nu este acceptabil să se propună o reformă propusă și pilotată de cineva cu probleme etice și căbeste revoltător, la vârsta de pensionare, Ministrul sa încaseze peste 200.000 de euro, într-o perioadă de doi ani, ca consilier. Faptul că Ministrul a returnat banii nu a rezolvat prejudiciul făcut.

De asemenea, Delevoye a fost criticat pentru contactele strânse cu sectorul asigurărilor, potențiali beneficiari ai slăbirii sistemului public de pensii. Delevoye, un conservator care în 2017 a trecut de partea lui Macron, a fost ministru în timpul președinției lui Jacques Chirac, senator și primar, pe lângă ocuparea diferitelor funcții înalte.

Mâine este convocată o noua zi de mobilizare. La manifestația principală, la Paris, va participa Confederația Democrată a Muncii din Franța (CFDT), cel mai mare sindicat din Franța, moderat și în favoarea principalelor linii ale reformei care vizează eliminarea celor 42 de regimuri actuale, dar care se opune ridicării vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. CFDT s-a ținut departe de proteste, însă mâine vor ieși in strada, deși ultimele anunțuri ale Guvernului au pus-o de partea protestului.

Dacă nu există niciun angajament în următoarele zile, serviciul de tren va continua să fie afectat în zilele premergătoare Crăciunului, provocând disconfort milioanelor de persoane care trebuie să călătorească pe teritoriul Francez.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai