🇫🇷Franța: Parisul paralizat de Greva! În jurul capitalei s-au creat ambuteiaje de peste 600 km!

Şoferii francezi au fost blocaţi luni dimineaţă în ambuteiaje pe distanţe de peste 600 km în regiunea pariziană, în cea de-a 12-a zi de greve împotriva proiectului de reformă a sistemului de pensii propusă de Emmanuel Macron.Un site guvernamental de monitorizare a arătat, în jurul orei locale 09.00 (08.00 GMT), şiruri de două ori mai lungi de maşini decât în mod obişnuit la ora de vârf a dimineţii.

Sindicatele îi cer guvernului preşedintelui Emmanuel Macron să reanalizeze sau să retragă planul de unificare a regimurilor de pensii.

Sindicatele moderate, nemulţumite de decizia guvernului de a creşte vârsta minimă de pensionare la 64 de ani, s-au alăturat celor de orientare dură în apelurile pentru noi proteste marţi.

Cea mai mare parte a reţelei de metrou din Paris a rămas închisă sau funcţionează cu un serviciu minimal, perturbări majore înregistrând şi trenurile suburbane.

Compania feroviară naţională SNCF a anunţat că două din trei trenuri de mare viteză TGV au fost anulate, după ce în primele zile de grevă a circulat doar unul din zece.

Laurent Berger, liderul confederaţiei sindicale CFDT, de orientare moderată, a declarat la postul de radio FranceInfo că ar trebui să existe ‘un armistiţiu’ pentru a le permite oamenilor să călătorească acasă de Crăciun.

Majoritatea sindicatelor de orientare radicală au propus ca greva să continue pe durata sărbătorilor, intenţie criticată de guvern.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai