🇰🇿💥Kazahstan: Ciocniri violente intre protestatari și poliție! Cel puțin 40 de persoane au fost arestate!

Poliţia din Kazahstan a reţinut luni zeci de persoane în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale organizate în fosta republică sovietică din Asia centrală pentru a marca Ziua independenţei, au indicat militanţi şi media locale citate de AFP și News24RoCirca 40 de persoane au fost arestate în cadrul unor proteste neautorizate la Almatî, capitala economică a ţării, a relatat site-ul de informaţii independent vlast.kz.

O militantă din grupul Oyan Kazahstan (Kazahstan, trezeşte-te) reţinută timp de două ore şi apoi eliberată a declarat pentru France Presse că poliţiştii vorbeau de peste 30 de arestări.

Potrivit media locale, majoritatea acestora au răspuns la apelul grupării de opoziţie Alegerea democratică a Kazahstanului, considerată drept extremistă de justiţia din ţară.

Peste 20 de militanţi reţinuţi au fost condamnaţi la pedepse de până la 15 zile de închisoare, a precizat mişcarea pentru apărarea drepturilor omului Qaharman.

Kazahstanul sărbătoreşte la 16 decembrie Ziua independenţei, care coincide însă cu reprimarea a două mişcări de contestare. În 1986, manifestaţiile împotriva deciziei Moscovei de a-l schimba pe liderul local al partidului comunist cu un „cadru” nepopular au generat ciocniri cu forţele de ordine, soldate oficial cu doi morţi, dar cu peste 100 potrivit altor estimări. În 2011, cel puţin 14 oameni au murit în urma reprimării de către poliţie a unei mişcări greviste în sectorul petrolier, la Janaozen (estul ţării).

Stat bogat în hidrocarburi, Kazahstanul este criticat în mod regulat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului din cauza reprimării protestelor şi a opoziţiei. În iunie a.c., peste 4000 de persoane au fost reţinute, conform autorităţilor, în cursul unor manifestaţii contra alegerilor prezidenţiale soldate cu victoria lui Kasîm-Jomart Tokaev, succesorul lui Nursultan Nazarbaev, a cărui demisie a creat surprindere în primăvară, dar care continuă să fie considerat adevăratul deţinător al puterii.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Ghicioi Mariana