🇷🇴16 Decembrie 1989: Inceputul Revolutiei la Timisoara! “Vrem paine!, Vrem lapte!, Vrem caldura!”..

Acum 30 de ani, Timisoara se scutura din adormire, neputinta si intuneric, iesea in strada si isi striga dreptul la o viata descatusata din comunism. Spiritul ei neinfricat a fost si va ramane o legenda adevarata in istoria unui popor, care si-a croit atunci drumul spre lumina.16 Decembrie 1989 a fost ziua in care a izbucnit revolta prin care aveam sa castigam cel mai de pret lucru pentru o natie: Libertatea!

Inainte ca romanii sa poata striga “Jos Ceausescu” si “Jos comunismul”, ei si-au urlat durerea din suflete. La Timisoara, pe 16 decembrie, romanii si-au dat glas celor mai mari dureri si au strigat – “Vrem paine!, Vrem lapte!, Vrem caldura!”.Rabdarea romanilor ajunsese la limita, la fel ca si timpul care nu a mai rabdat si a rabufnit schimband istoria definitiv.

In acea zi de 16 decembrie, in jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piata Maria se adunasera cateva sute de oameni hotarati sa impiedice o decizie de evacuare a prelatului. Oamenii veneau din toate colturile orasului, in grupuri.Pastorul Laszlo Tokes a iesit, la un moment dat, alaturi de primarul de atunci al Timisoarei, la fereastra casei in care locuia, in incercarea de a potoli multimea. Totul a fost, insa, in zadar.

Nimeni nu se astepta ca acesti oameni sa formeze o miscare in stare sa darame un sistem. La un moment dat, din multime, cineva a strigat “Libertate!“. Atunci, incepea sa se scrie istoria. Timisorenii au oprit tramvaiele in centru, s-au incolonat si au pornit spre Catedrala scandand “Jos Ceausescu!” In drum, ei au inlaturat toate simbolurile comuniste ce le-au iesit in cale.

In dupa amiaza zilei de 16 decembrie, in fata sediului partidului unic din Timisoara, se vor striga pentru prima oara lozinci anticeausiste, se vor sparge vitrinele unei librarii din apropiere si se va da foc cartilor lui Ceausescu. La cateva minute apar si militieni cu scuturi si bastoane, iar o masina de pompieri va incerca sa ii inlature pe demonstranti cu jeturi de apa.

Din ordinul lui Ceausescu, Armata iese in strada sa reprime revolta, iar manifestantii sunt batuti. La Timisoara se fac arestari masive. Scanteia Revolutiei fusese aprinsa si tot de acolo aveau sa se auda, in zilele care au urmat, strigatele tot mai puternice ale timisoarenilor.Numarul timisorenilor adunati in centrul orasului devine tot mai mare, iar protestatarii se impart in doua coloane. Una va pleca spre Complexul Studentesc, cu intentia de a-i convinge pe studenti sa se alature demonstrantilor, in timp ce o alta se indreapta spre Comitetul Judetean de Partid.Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si stiau ca pot schimba si ei lucrurile. Asta avea sa se intimple, insa, a doua zi, pe 17 decembrie.

Atunci se trageau primele focuri de arma si cadeau primii tineri martiri ai Revolutiei rapusi de gloante pe treptele Catedralei.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai