🇷🇴Ludovic Orban despre un împrumut la FMI: “Încă nu ne aflăm in această situație”…

Intrebat la postul de televiziune public dacă România ar avea nevoie de un împrumut de la FMI, premierul Ludovic Orban a declarat luni că, “România nu este încă în situaţia de a avea nevoie de un acord cu FMI în perspectivă”.“Nu suntem încă într-o astfel de situaţie (de a avea nevoie de un acord cu FMI în perspectivă – n.r.). În general ai nevoie de un acord cu FMI atunci când nu ai capacitatea de a găsi resurse financiare pentru susţinerea deficitelor. Nu suntem într-o asemenea situaţie. Aici chiar eu vreau să dau încredere şi investitorilor, vreau să dau încredere şi oamenilor. Sigur, s-a creat un dezechilibru destul de mare, dar trebuie să luăm măsuri graduale pentru a reechilibra, pentru că nu e bine să determini o contracţie foarte mare, pentru că o contracţie foarte mare care să ne ducă cât mai rapid sub 3% deficit bugetar, cât este deficitul admis prin Tratatul Uniunii Europene. O contracţie prea rapidă poate să aibă efecte negative asupra creşterii economice, asupra disponibilităţii oamenilor de a consuma, de a se împrumuta”, a spus Orban la TVR 1.

Ludovic Orban a ma adăugat că în paralel “trebuie mutat centrul de greutate”, iar Guvernul PNL a făcut un pas în acest sens la stabilirea salariului minim.

“PSD a promis, înainte de a pleca, că măreşte cu 100 de lei. Noi am încercat să introducem un criteriu obiectiv care să stea la baza creşterii salariului minim. (…) Creşterea salariului minim trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, nu poţi să creşti salariul minim din burtă. Noi am încercat să legăm creşterea salariului minim de nişte indicatori economici obiectivi – de rata inflaţiei, de indicele de productivitate şi de creşterea economică”, a declarat premierul la Tvr1.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Irina Avram