🇷🇴Timișoara-Klaus Iohannis discurs Revoluție ‘89: “Aici, la Timişoara, cu exact 30 de ani în urmă, a fost pusă borna libertăţii”

Discursul Președintelui la Timișoara:

“Aici, la Timişoara, cu exact 30 de ani în urmă, a fost pusă borna libertăţii. Vă invit să păstrăm un moment de reculegere în memoria eroilor şi martirilor noştri care au avut curajul să lupte cu piepturile goale împotriva tiraniei. Vă mulţumesc. Timişoara este oraşul dintâi, km zero al democraţiei şi libertăţii, iar 16 decembrie 1989 este una dintre cele mai însemnate date ale tulburatei noastre istorii. În jurul acestei ore, timişorenii aprindeau scânteia revoluţiei”, a declarat Klaus Iohannis.

“Regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a şi instalat, prin crime şi abuzuri. Gloanţele au curmat vieţi, bâtele au schingiuit trupuri. Pentru libertate a fost plătit cel mai scump preţ. Datorită sacrificiului lor suprem, noi suntem astăzi liberi, într-o ţară democratică. Avem datoria să aducem un pios omagiu tuturor eroilor şi martirilor noştri”, a mai spus Iohannis.

“Nu îmi pot aminti de acele zile ale lui decembrie 1989 fără o adâncă emoţie. Emoţia aceasta nu se poate compara cu durerea şi suferinţa celor care şi-au pierdut rudele apropiate, care şi-au căutat semenii şi nu i-au mai găsit niciodată, care încă aşteaptă să se facă dreptate. Dreptatea înseamnă aflarea vinovaţilor şi pedepsirea lor”, a declarat Klaus Iohannis.

“Un adânc sentiment de ruşine mă copleşeşte”

“Un adânc sentiment de ruşine mă copleşeşte. La 30 de ani de la Revoluţie, călăii acelor zile se plimbă liberi (…) Această datorie neîmplinită a justiţiei din România trebuie reparată pentru victime”, a spus Iohannis.

“În aceşti 30 de ani, ne-am întrebat ce Românie au visat cei care şi-au dat seama. Cum se aşteptau să arate România liberă şi democratică? Nu greşim dacă spunem că şi-ar fi dorit să construim o Românie sigură, prosperă. Să trăim în pace în Europa (…) Au visat ca ţara lor să fie între statele mândre şi puternice ale NATO şi UE şi au sperat că ideile şi valorile care au constituit nucleul Revoluţiei să fie apărate şi transmise următoarelor generaţii”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a spus că nepedepsirea vinovaților din Decembrie 1989 rămâne o „datorie neîmplinită a justiției din România”.

Iohannis: “A spune azi că în 1989 nu a existat o revoluţie anticomunistă e un act ruşinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”

„Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la acele zile care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat. Această datorie neîmplinită a justiției din România trebuie reparată pentru victime, dar și pentru a restaura în întregime demnitatea unei națiuni care, în sfârșit, și-ar recupera astfel integral momentul fondator al democrației sale. Mai mult, asumarea corectă a faptelor Revoluției, preum și condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă pași extrem de importanți în apărarea amintirii eroilor noștri, precum și pentru împiedicarea unor deghizări meschine, a celor care profită de trecerea timpului și implicit de diluarea memoriei colective. A spune azi că în România lui 89 nu a existat o revoltuție anticomunistă este un act rușinos, prin negarea sacrificiului uman incomensurabil”, a mai decarat Klaus Iohannis.

Președintele a depus luni coroane de flori la Monumentul Eroilor din Timișoara și va participa la spectacolul de balet „Revolta”, la Opera Națională Română din oraș.

Informatie in curs de actualizare…

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Emilian Ionescu