🇷🇴Timișoara: Mitropolitul Banatului i-a cerut lui Iohannis “O zi de Sărbătoare Națională dedicată Revoluției ‘89!

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, luni seara la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, să decreteze o sărbătoare naţională dedicată evenimentului istoric de acum 30 de ani, “o zi a eliberării conştiinţei româneşti”.“Timişorenii au fost în acele zile din decembrie 1989 oameni fără ţară, luptând singuri împotriva regimului”, i-a spus mitropolitul Ioan şefului statului, care a zâmbit când a auzit solicitarea acestuia.

Preşedintele Iohannis a venit luni la Timişoara, la manifestările dedicate împlinirii a 30 de ani de la data când, în 16 decembrie 1989, în oraşul Martir izbucnea primele revolte împotriva regimului, care s-a transformat zilele următoare în Revoluţia anticomunistă la nivel național.

Șeful statului a spus, într-un discurs susținut luni seară la Opera Națională din Timișoara, că cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție, în care au fost implicate forțele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu.

El a afirmat că această datorie neîmplinită a Justiției din România trebuie reparată pentru victime, dar și pentru a restaura în întregime demnitatea unei națiuni care, în sfârșit, și-ar recupera astfel integral momentul fondator al democrației sale.

“La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liber”, a spus președintele.

Şeful statului şi-a început vizita la Monumentul Eroilor din cimitirul unde zeci de cruci simbolizează locurile de odihnă a martirilor de la Timişoara, incineraţi şi a căror cenuşă a fost aruncată în canalele din Popeşti-Leordeni. După depunerea unei coroane de flori, Klaus Iohannis s-a recules la mormintele eroilor şi a primit de la unul dintre revoluţionari, Corneliu Nicolae Vaida, o replică a steagului Revoluţiei, tricolorul “împuşcat” la mijloc. Preşedintele i-a mulţumit pentru gest şi a plecat la Primăria Timişoarei, împreună cu primarul Nicolae Robu, cu parlamentari PNL de Timiş şi cu europarlamentari liberali din vestul ţării.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Ghicioi Mariana