🇷🇴🇮🇱După trei ani de așteptări România are un nou Ambasador in Israel…

Acum puțin timp, președintele Iohannis a anunțat cine va fi noul ambasador al României în Israel.Iohannis a fost întrebat de o jurnalistă dacă va numi un ambasador în Israel și cînd o va face. Președintele a răspuns calm că Da, se gândește să îl propună pe domnul Radu Ioanid, care va și începe procedurile diplomatice în această săptămână.

Radu Ioanid este istoric și actualmente e directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaționale la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC.

Ioanid a fost un colaborator apropiat al Elie Wiesel și a fost vicepreședinte al Comisiei Internațională pentru Studiul Holocaustului în România (prezidată de Wiesel) – cea care  a elaborat raportul științific în baza căruia s-a admis oficial participarea României la genocidul îndreptat împotriva evreilor.

A scris mai multe cărți în care sunt evidențiate suferințele evreilor în România – unele alături de Elie Wiesel și Alexandru Florian, de asemenea, a dat multe interviuri presei, unele declarații fiind șocante: ”Evreii din România sunt pe cale de dispariție, dar reflexul antisemitismului, nu” (Newsweek).

Radu Ioanid s-a stabilit în SUA, în 1987 și nu are experiență diplomatică. El ar urma să-i succeadă în funcție Andreei Păstârnac, unul dintre cei mai apreciați diplomați români. 

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai