🇷🇴GOANA DUPĂ CAȘCAVAL: Pensii speciale pentru primari, de la 1 ianuarie!

Un primar de comună cu trei mandate va încasa 3100 lei pensie suplimentaară, un primar de oras- 4200 lei, un șef de Consiliu Județean- 6300 leiPrimarii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja au inceput deja să depună cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună, este stbilit in Ordonanţa 57/2019 care este în vigoare. Potrivit actului normativ, cererile pot fi depuse deja in aceasta perioada pentru ca pensiile sa poata intra, efectic, in vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Potrivit actului normativ, toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene au drept la o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani).

Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie şi se calculează în raport cu veniturile pe care le încasează în prezent primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii sau preşedinţii Consiliilor Judeţene. USR a transmis, zilele trecute, că primari şi viceprimari din întreaga ţară au început să notifice primăriile şi consiliile judeţene că vor pensii speciale, pentru unităţile mici efortul financiar fiind considerabil. ”Pensiile speciale sunt o hoţie, o inechitate, o nedreptate”, susţine USR, care cere premierului să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea acestor pensii care, altfel, ar intra în vigoare în 20 de zile.

Şefii Consiliilor Judeţene vor primi sume exorbitante

Media veniturilor lunare ale preşedinţilor de Consilii Judeţene este de circa 12.500 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru un singur mandat pot primi, la pensie, câte 2.400 lei/lună. Veniturile lunare ale vicepreşedinţilor CJ sunt, în medie, de 11.110 lei, însemnând că pot încasa lunar câte 2.136 lei pe lângă pensie.

Aceste calcule sunt aferente unui singur mandat, în cazul în care ar fi vorba de două sau trei mandate, sumele se vor dubla, respectiv tripla. Cele mai mici „prime de pensie” lunare le vor încasa primarii de comune, care au, în medie, venituri de 5.550 lei pe lună.

Astfel, în cazul în care au deţinut un singur mandat, aceştia vor încasa lunar circa 1.067 lei, pe lângă pensie. Şi în acest caz sumele se dublează, dacă edilii au avut două mandate, sau se triplează, dacă au avut trei mandate.

Orban tace, liniște suspectă !

Deputatul de Argeș, Ionuț Moșteanu, cere premierului să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea acestor pensii care, altfel, ar intra în vigoare în 20 de zile. ”Ordonanţa 57/2019 este în vigoare! Şi e o linişte SUSPECTĂ pe acest subiect. În 20 de zile vom avea noi categorii de pensii speciale! E o hoţie, o inechitate, o nedreptate! Singura variantă pentru stoparea acestei nedreptăţi e la îndemâna premierului Ludovic Orban – ordonanţă de urgenţă săptămâna viitoare! Sper ca Dl Orban să nu cedeze la presiunea foştilor primari/ viceprimari/ preşedinţi/ vicepreşedinţi de consilii judeţene din propriul partid şi să dea ordonanţă”, a declarat Moşteanu.