🇺🇸🇷🇴Președintele Klaus Iohannis l-a primit, marți la Palatul Cotroceni, pe noul ambasador al SUA Adrian Zuckerman…

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, marți la Palatul Cotroceni, pe noul ambasador al SUA Adrian Zuckerman cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, informează Administrația Prezidențială.Potrivit agendei președintelui Klaus Iohannis, marți la ora 13:00, are loc primirea ambasadorului SUA la București Adrian Zuckerman.

„De altfel, ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, se va întâlni, de la ora 16.00, și cu premierul Ludovic Orban.

Am reiterat aspectele cele mai important, întâlnirile pe care le-am avut cu președintele Trump și faptul că România este un partener important în UE, unul care își respectă angajamentele legate de Apărare.

Pe partea de economie am convenit să continuăm într-un ritm accelerat investitori să vină în România”, a declarat Klaus Iohannis.

Adrian Zuckerman a avut deja, la sfârșitul săptămânii trecute, o întrevedere cu ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Printre temele abordate de cei doi s-au numărat Parteneriatului Strategic bilateral, contextul regional de securitate și Programul Visa Waiver.

Înainte să fie confirmat de Senatul SUA în această funcție, pe durata audierilor din Comisia americană pentru relaţii externe, Adrian Zuckerman a declarat că România trebuie să ducă mai departe lupta anticorupţie. Diplomatul a mai subliniat că aceasta și independenţa justiţiei sunt vitale pentru prosperitatea şi securitatea pe termen lung.

„România trebuie să continue să lupte împotriva coirupţiei, să creeze un climat favorabil investiţiilor, să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie şi să întărească administraţia publică. (…) Dacă voi fi confimat în funcţie, voi sprijini eforturile anticorupţie din România. Lupta anticorupşie şi independenţa sistemului judiciar sunt vitale pentru prosperitatea şi securitatea României pe termen lung”, a afirmat Zuckerman la audieri.

Vizibil emoţionat, el a povestit despre momentul plecării sale din România, pe când avea doar 10 ani, și a recunoscut că scrie și vorbește fluent românește, iar despre momentul 22 decembrie 1989 a afirmat că este o zi pe care şi-a dorit-o, dar pe care nu credea să o trăiască.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai