🇻🇦Decizie Istorică la Vatican in ziua in care Papa Francisc împlinește 83 de ani!

Papa Francisc a anunţat marţi schimbări în modul în care Biserica Romano-Catolică tratează cazurile de abuz sexual asupra minorilor, eliminând regula „secretului pontifical” invocat deseori de biserică, relatează Reuters și Afp citate de News24RoSuveranul Pontif, care a făcut din lupta împotriva agresiunilor sexuale comise de membri ai Bisericii Catolice una dintre priorităţile pontificatului său, a făcut astfel un pas în plus în legătură cu acest subiect, eliminând orice ambiguitate cu privire la secretul pontifical.

Două documente emise de papă se referă la practicile valabile de ceva timp în unele ţări, inclusiv la raportarea suspiciunii de abuz sexual către autorităţile civile conform legislaţiei. De asemenea, documentele interzic impunerea unei obligaţii de tăcere celor care raportează abuzuri sexuale sau care pretind că au fost victime.

Ridicarea „secretului pontifical” în cazurile de investigaţii privind abuzurile sexuale a fost cerută de liderii Bisericii la un summit organizat la Vatican pe această temă în februarie.

„Secretul pontifical”, numit uneori şi secretul papei, este o regulă de confidenţialitate care protejează informaţiile sensibile referitoare la guvernarea bisericii universale, conform definiţiei de pe site-ul Le forum catholique.

Chiar dacă a ridicat secretul pontifical, papa argentinian impune totuşi un minim de atenţie, cerând ca „informaţiile” despre aceste cazuri să fie „tratate astfel încât să garanteze securitatea, integritatea şi confidenţialitatea (…) pentru a proteja buna reputaţie, imaginea şi confidenţialitatea tuturor celor în cauză”.

Unul dintre documente prevede de asemenea creşterea de la 14 ani la 18 ani a vârstei celor în cazul cărora fotografiile pot fi considerate pornografie infantilă „în scopuri de satisfacţie sexuală, prin orice mijloace sau folosind orice tehnologie”.

Ambele documente emise marţi sunt cunoscute sub numele de rescriptums, în care papa îşi foloseşte autoritatea pentru a rescrie articole specifice de drept canonic sau părţi din documente papale anterioare.

Astăzi 17 Decembrie, Suveranul Pontif își sărbătorește ziua de nastre. Papa Francisc împlinește 83 de ani.Este cea de-a şaptea zi de naştere pe care o aniversează în calitate de pontif. Tot în luna decembrie a acestui an, în data de 13, papa Francisc a sărbătorit 50 de ani de preoţie. Cei 83 de ani nu-i încetinesc papei Francisc pasul în cursa vestirii Evangheliei, iar lumea întreagă îi exprimă pontifului afecţiunea. Mii de mesaje au fost trimise la adresa de e-mail pusă la dispoziţie cu această ocazie, pentru a nu vorbi de nenumăratele scrisori primite de la copii. În schimb, mii de persoane au ales reţelele de socializare pentru a face să ajungă la papa Francisc gândurile şi sentimentele lor de afecţiune.

Pontiful îşi sărbătoreşte cea de-a 83-a zi de naştere în Vatican, între Zidurile Leonine, însă cea mai mare parte a aniversărilor zilei sale de naştere s-au petrecut în Argentina, la Buenos Aires, unde s-a născut la 17 decembrie 1936, într-o familie de emigranţi italieni, proveniţi din regiunea Piemonte. Avea să fie sfinţit preot la 13 decembrie 1969 şi, în data de 20 mai 1992, avea să fie numit, de Sfântul Ioan Paul al II-lea, episcop auxiliar pentru arhidieceza de Buenos Aires, primind consacrarea episcopală la 27 iunie 1992, prin rugăciunea și impunerea mâinilor din partea cardinalului Antonio Quarracino, arhiepiscop și mitropolit de Buenos Aires. A fost creat cardinal pe 21 februarie 2001 de Ioan Paul al II-lea, iar pe 13 martie 2013, după retragerea papei Benedict al XVI-lea, a fost ales ca Succesor al Sfântului Apostol Petru, luând numele Francisc.

Redactor Emilian Ionescu articol publicat de Anton Cristian Petrea corespondent WordPress la Roma