🇷🇴Primele vaccinuri produse la Institutul Cantacuzino mai au de așteptat…

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, susţine că Institutul Cantacuzino, care a fost transferat din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Apărării Naţionale (MApN), ar putea produce primele vaccinuri peste o perioadă de patru-cinci ani.El a declarat, marţi, la Digi 24, că, deocamdată, institutul va rămâne în subordinea MApN, spunând că “în momentul de faţă este foarte bine organizat”.

“Am înţeles că în momentul de faţă este foarte bine organizat şi se poate organiza, dar va dura între patru şi cinci ani, sunt diverse planuri de management, pentru a începe o producţie de vaccinuri la Institutul Cantacuzino. Deocamdată este la Ministerul Apărării. Este un proiect şi este o decizie care nu depinde nici de ministrul Sănătăţii, nici de ministrul de Finanţe apartenenţa Institutului Cantacuzino”, a afirmat Costache.

Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că “este foarte important ca acest institut să fie revigorat”.

“Am avut acum câteva săptămâni o criză, un început de epidemie de difterie care era mai mult în sudul Ucrainei şi care ar fi putut difuza în România. Ghinion, stocurile erau limită. Ne gândeam că, dacă începe această problemă, oare vom avea resurse şi atunci am început să sunăm, să reîmprospătăm stocurile. Partenerii noştri din Vest, de la companii, nu mai aveau pe stoc şi surprinzător am descoperit că ruşii şi croaţii aveau, fiindcă le produc ei. Deci, vedeţi cât de important este să ai şi o producţie proprie de vaccinuri”, a adăugat Victor Costache.

Ministerul Apărării, în administrarea căruia se află Institutul, încearcă să păstreze termenul anunţat iniţial pentru reluarea producţiei de vaccin gripal: 2020, şi mai repede, adică anul viitor, pentru polidin.

Între timp, a fost cumpărată aparatură medicală nouă, se fac angajări şi au început lucrările de renovare ale vechilor clădiri.

Într-unul dintre laboratoarele Institutului Cantacuzino angajaţii lucrează de câteva luni cu un aparat nou pentru detecţia moleculară a virusului hepatic.

”Este mai bun pentru că avem rezultatele mai clare, mai specifice”, spune o angajată.

Iar aparatură nouă găsim şi în alte laboratare. Bugetul Institutului a crescut de la 40 de milioane de lei în 2017, la 117 milioane anul acesta.

Institutul Cantacuzino abia a supravieţuit cu mici proiecte din fonduri europene. În urmă cu 17 ani producea peste 300 de vaccinuri, seruri şi reactivi. Până în 1990, 7 dintre vaccinurile din schema de imunizare erau fabricate aici, iar instituţia avea 1200 de angajaţi.

În 2009, Cantacuzino a pierdut licenţele după ce un lot de vaccin a fost contaminat cu neurotoxine, iar apoi a început dezastrul. În 5 ani şi-a schimbat de 4 ori tutela: de la Ministerul Sănătăţii, la Educaţie, înapoi la sănătate şi în ianuarie 2018 la Apărare.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu