🇷🇴Veste bună pentru Copii! Parlamentul a aprobat dublarea alocațiilor!

Camera Deputaților a aprobat miercuri, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii.Prevederile ar urma să intre în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care se publică actul normativ în Monitorul Oficial.

La dezbateri, Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat că Guvernul nu este împotriva măsurii de dublare a alocaţiilor, dar este nevoie de o discuţie mai amplă.

“Nu suntem împotriva măsurii, însă este nevoie de o discuţie mai aplicată. Credem că este nevoie de o discuţie mai amplă pe acest subiect. Discutăm de un buget deja croit şi aceste sume au apărut peste noapte în comisie şi este necesară o dezbatere mai amplă”, a precizat aceasta.

Deputatul PSD Daniel Suciu a amintit momentul de la începutul anului când PNL a propus dublarea alocaţiilor, iar Guvernul PSD a pus în aplicare, transmiţând că provoacă Guvernul liberal să facă acelaşi lucru.

“La începutul anului Robert Sighiartău spunea: vă solicit în numele copiilor să votaţi acest amendament, viitorul copiilor nu se negociază. Şi atunci, la momentul elaborării bugetului, a trecut acest amendament şi la momentul respectiv bugetul era croit. Sper că vă veţi învăţa că pe subiecte sensibile nu vă puteţi juca. Astăzi PSD susţine cu tărie dublarea alocaţiilor aşa cum a fost în comisie. Noi am făcut dublarea alocaţiilor, acum vă provoc să faceţi acelaşi lucru”, a spus Suciu, potrivit Agerpres.

Liderul Pro România Victor Ponta a afirmat că susţine dublarea alocaţiilor, adăugând că a făcut acelaşi lucru în 2015, când era prim-ministru.

“Discuţia pe alocaţii nu este nouă şi ar trebui procedat de fiecare dată la fel. În 2015, iniţiativa liberalilor s-a votat în luna mai, preşedintele Iohannis a promulgat-o, am pus-o în aplicare. Am spus atunci că pentru copii sunt întotdeauna bani. Atunci în 2015 aţi procedat corect votând dublarea alocaţiilor, eu am procedat bine găsind reusursele. Să facem la fel şi acum. (…) Trebuie să găsiţi resursele şi sper ca preşedintele Iohannis să promulge legea la fel ca în 2015”, a spus Ponta.

Deputatul USR Cristian Seidler crede că Parlamentul este folosit în scopuri politice.

“Folosim Parlamentul în scopuri politice. Data trecută s-a reuşit mărirea alocaţiilor menţinându-se în limita de 3% deficit, acum nu se poate. Folosiţi în scopul politic fără niciun calcul cinic alocaţiile pentru copii. Acum vă asumaţi să fiţi de două ori mai cinici. Desconsideraţi de fapt copiii, vă gândiţi cum să trageţi pe spuza voastră, fără să vă gândiţi la viitorul copiilor”, a adăugat Seidler.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu le-a spus parlamentarilor PSD să menţioneze sursa de finanţare a acestui proiect.

“Vorbim de un proiect în care dvs aţi inventat pokerul parlamentar. Vreţi dublarea dublării. Ce vreţi astăzi costă de trei ori mai mult. De unde vreţi să luăm banii? De la spitale, şcoli, ISU? Spuneţi de unde şi luăm banii şi facem dublarea dublării”, a menţionat Vîlceanu.

Deputatul PMP Petru Movilă a cerut retrimiterea proiectului la comisie pentru ca, în paralel, să se voteze iniţiativa de reducere a parlamentarilor la 300 pentru ca din banii rezultaţi să se dubleze alocaţiile. Solicitarea a fost respinsă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a spus că nu este regulamentară.

Proiectul de lege privind dublarea alocaţiilor pentru copii a fost iniţiat de PSD şi a fost adoptat pe articole, urmând să intre tot miercuri la votul final al Camerei.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai