🇸🇰Slovacia: Cimitir Evreiesc profanat de persoane necunoscute!

Persoane necunoscute au profanat un cimitir evreiesc din secolul al XVIII-lea în oraşul Namestovo din nordul Slovaciei, au anunţat pentru AFP responsabili locali, care au spus că este un „act barbar”.Au fost dărâmat 50 de pietre funerare, dintre care unele vechi de 200 de ani, a precizat Karol Kurtulik, administratorul cimitirului.

„Când am descoperit ce s-a întâmplat, mi s-au muiat picioarele. Este un act barbar”, a spus el pentru AFP.

Poliţia slovacă a deschis o anchetă penală pentru profanare. „Persoane neidentificate au produs pagube de cel puţin 50.000 de euro”, potrivit purtătoarei de cuvânt a poliţiei locale, Jana Balogova.

„Numeroşi localnici, prieteni, dar şi necunoscuţi din întreaga Slovacie m-au contactat şi s-au oferit să ajute. A început o colectă de bani”, a anunţat Kurtulik.

Potrivit acestuia, „ura faţă de evrei înrădăcinată în ştirile false şi în teorii ale conspiraţiilor difuzate pe internet” ar fi dus la comiterea unui astfel de „act barbar”.În timpul războiului, circa 105.000 de evrei slovaci, adică aproximativ 77% din populaţia evreiască de dinainte de război, au fost ucişi. În prezent, numai 5.000 de evrei mai trăiesc în Slovacia, conform Uniunii centrale a comunităţilor religioase evreieşti.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Emilian Ionescu